inbraakwerend hang- en sluitwerk
Gepubliceerd: 09-01-2019

Werkelijk inbraakwererd hang- en sluitwerk geeft je een veilig gevoel. Want ongenode gasten zullen een woning met degelijk beslag overslaan. Er zijn tenslotte genoeg andere huizen waar zij met hun breekijzers, boormachines en schroevendraaiers sneller hun slag kunnen slaan. Investeren in modern inbraakwerend hang- en sluitwerk is dan ook zinvol.

SKG-keur

Hang- en sluitwerk van matige kwaliteit is eenvoudig te herkennen aan de dunne schilden en het ontbreken van een SKG-keur. Een beetje inbreker kraakt het slot binnen 30 seconden met de schroevendraaier en de waterpomptang. 

verbeteringen na 2001

Vooral huizen van vóór 2001 zijn voorzien van dit type hang- en sluitwerk. Destijds werd niet getest hoe een inbreker tekeer kan gaan. Na aanpassing van de testen hebben de fabrikanten hun producten verbeterd. Zij binnen sindsdien SKG**- en SKG***=beslag. De schilden zijn dikker en schroefloos aan de buitenkant, en de cilinder ligt vlak in het schild, zodat een tang geen kans maakt. 

Maar inbrekers hebben hun werkwijze aangepast en gebruiken tegenwoordig een kerntrekker. Bij het kerntrekken wordt met een machine een gehard stalen trekschroef in de slotcilinder gedraaid. Vervolgens gebruikt de inbreker een klauwhamer of een kerntrekker, waarmee een in het slot gedraaide schroef met zoveel kracht naar buiten wordt getrokken dat de cilinder bezwijkt. Zelfs de bout waarmee de cilinder in het slot vastzit, verbuigt onder de opgewekte krachten. Cilinders van het niveau SKG** en een aantal oudere typen SKG*** cilinders zullen bezwijken. 

nieuw hand- en sluitwerk

Fabrikanten leveren intussen beslag dat het kerntrekker van de slotcilinder tegengaat. Je kunt een vakman SKG*** cilinders laten plaatsen die bestand zijn tegen inboren. Deze cilinders zijn voorzien van mangaanstalen plaatjes en geharde stiften. Je kunt ook de schilden of rozetten laten vervangen door exemplaren met een uittrekbeveiliging. Een meedraaiend plaatje dat over de cilinder valt, verhindert het uittrekken van de cilinder. Vervanging van de SKG**-cilinder is dan niet noodzakelijk (maar wel aan te bevelen). Dergelijke cilinders leveren fabrikanten met een gewone sleutel of keersleutel - handig in het donken- met een complex sleutelprofiel, wat ongeautoriseerd kopiëren lastig maakt. 

meerpuntssluiting

Je zit er helemaal veilig bij als je je deur uitvoert met een meerpuntssluiting. Deze sluiting gaat ook het kromtrekken van de deur tegen, wat helpt tegen inbraak. Dat drukt bovendien de stookkosten. Vergeet niet eenvoudig te bereiken deuren van tuinen, balkons en terrassen ook te laten beveiligen. En laat barrièrestangen bij klepramen plaatsen, dat is wel zo veilig.