Whitepress
Gepubliceerd: 24-04-2024

Het kanten van metaal, ook wel bekend als staal buigen of plooien, is het proces waarbij materialen in bepaalde vormen gerealiseerd kunnen worden.

Wat is metaal kanten?

Metaal kanten is simpel gezegd een metaalbewerkingstechniek waarbij het metaal gebogen wordt naar een gewenste vorm. Dit wordt gedaan door middel van een kantbank, hieronder leggen wij het proces in stappen uit:

  • Metaal stuk wordt uitgesneden
  • Het stuk metaal wordt in een kantbank geplaatst
  • een bovenstempel met een mes duwt het product in een v-groef, hierdoor krijgt het product een gekante hoek.
  • Vervolgens kan het plaatwerk gebogen worden zoals de klant dit wilt.

Wat is het verschil tussen kanten en zetten?

Veel mensen verwarren kanten en zetten met elkaar, maar het zijn 2 verschillende methoden om het metaal te buigen. Bij zetten wordt het stuk metaal aan een kant vast geklemd en het hele overige deel wordt omgebogen. Bij kanten ligt het gehele stuk metaal vrij op een kantbank, vervolgens wordt een bovenstempel met een mes tegen het product geduwd en kan de gewenste vorm gevormd worden.

Voordelen van kanten

Een van de grootste voordelen van het kantproces is dat het een stuk sneller is dan het zetten van een plaat. Ook is kanten financieel een stuk voordeliger dan lassen. Daarnaast zorgt het voor een nette afwerking zonder lasnaad. Bij gelaste constructies kunnen de lasnaden voor zwakke punten zorgen. Gelukkig is dit dus makkelijk te voorkomen met kanten.

Bovendien biedt deze manier van bewerken veel vrijheid voor ontwerpers. Met kanten is het namelijk mogelijk om complexe vormen en hoeken te creëren in metalen platen. Hierdoor kunnen unieke ontwerpen gevormd worden die met andere metaalbewerkingstechnieken moeilijk te vormen zijn.

Metaal kanten uitbesteden

Zoek je een specialist op het gebied van metaalbewerkingen? Kanten (of zetten) is één van de meest voorkomende bewerkingen bij Seine Metaal.

Seine combineert de modernste technologie met het ambacht van metaalbewerking, hierdoor kan de hoogste kwaliteit geleverd worden.

Uniek aan de service van Seine metaal is dat er simulaties gedraaid kunnen worden van de te bewerken producten. Dit zorgt voor het voorkomen van onmogelijkheden en zorgt voor een zeer efficiënt en naadloos proces. Het garandeert dan ook dat elk gewenst product voldoet aan hoge kwaliteitsstandaarden.

Benieuwd of Seine wat voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op, Seine denkt graag met je mee.