Thumbnail
Gepubliceerd: 11-05-2007 Laatste update: 13-11-2018

In de Leidsche Rijn in Utrecht wordt binnenkort wel een heel bijzonder huis opgeleverd. De familie Jansen-Jongenelen bouwt hun huis volgens de Indiase bouwprincipes Maharishi Sthapatya Veda. Door het ontwerp moeten deze huizen het leven beter maken en een goede gezondheid, helder denken, geluk, harmonie en voorspoed brengen aan het gezin dat het betrekt.

Letterlijk betekent Sthapatya Veda: bouwkunde volgens de grote zieners. Door de precisie van de maatvoering wordt het huis een harmonieuze omgeving, net zoals de afmetingen van de klankkast van een viool heel nauwkeurig moeten kloppen om de perfecte klank voort te brengen. Er zijn strikte richtlijnen voor de juiste plaatsing van vertrekken naargelang hun functie, zoals eten, slapen, wonen en studeren.

in harmonie met de natuur

Ger Lieve, directeur van Fortuinlijk Wonen – ontwikkelaar van het concept - vertelt: „Wij hebben ervoor gezorgd dat het huis gebouwd is in harmonie met alle wetmatigheden die in de natuur voorkomen: de juiste oriëntatie, de juiste maatvoering en de juiste plaatsing. En vanzelfsprekend is er gebruik gemaakt van natuurlijk materialen. Alles volgens de ontwerprichtlijnen van de Maharishi Sthapatya Veda, zodat de woning het geluk, de gezondheid en het succes van de bewoners bevordert.”
Bewoonster Gerda Jongenelen legt uit waarom ze kozen voor particulier opdrachtgeverschap: „Ik was eerder op bezoek geweest in een Maharishi Sthapatya Veda-huis en het verlangen om ook zo te wonen was meteen heel sterk. In Europa staan wel honderden van deze woningen, maar in Nederland is er nog geen een. Dan laten we er zelf wel eentje bouwen!”
Dat was nog niet zo eenvoudig. De te volgen bouwprincipes zijn streng. Zo moet je voordeur georiënteerd zijn op het oosten. Daar komt de beste energie vandaan. Niets is zo slecht als de voorkant van je huis op het zuiden ligt”, legt Gerda uit. „We schreven ons in op De Balije en we kregen zowaar een kavel toegewezen dat vrijwel recht naar het oosten is gericht, met vrij uitzicht over het Kloosterpark.”

nauwkeurige wiskundige formules

"Verder zijn er nauwkeurige wiskundige formules losgelaten op de indeling van ons huis. Vanuit de vedische kennis is vastgelegd waar ieder vertrek moet komen. Zo is de keuken gesitueerd op de plek waar je trek krijgt en je spijsvertering het best werkt en komt de werkkamer in het gedeelte dat je de meeste inspiratie geeft.” Zou je dit omdraaien, dan krijg je volgens het principe van Maharishi Sthapatya Veda honger in de verkeerde ruimte. „Wij zijn ervan overtuigd dat het zo werkt. In ons vorige huis hadden wij een werkplek op het zuiden en daar hadden we constant last van vermoeidheid. Ik vind het ontzettend spannend en kan niet wachten om niet alleen gezond te leven, maar ook gezond te wonen. We zijn in Nederland pioniers op dit gebied, maar ik verwacht dat er meer mensen in deze unieke bouwmethode geïnteresseerd zijn. Iedereen is van harte welkom in ons huis, al hoorde ik van mensen in de Verenigde Staten, waar al duizenden Maharishi Sthapatya Veda-gebouwen staan, dat je de visite nauwelijks meer de deur uit krijgt. Zo fijn voelen ze zich er”, besluit Gerda haar verhaal.

Bron: Woonkrant, de Telegraaf 1 mei 2007