CPO in Wijchen
Gepubliceerd: 15-05-2019

In de gemeente Wijchen is een toenemende belangstelling voor het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Dat schrijft het college van B&W dinsdag in een informatienota over CPO aan de gemeenteraad. Volgens het college zorgt het CPO voor snellere woningbouw en versterking van de leefbaarheid.

Wat is CPO?

CPO houdt in dat een groep bewoners gezamenlijk woningen gaat bouwen. Zij kiezen bijvoorbeeld zelf een architect en hebben heel veel inspraak in de bouwplannen.

Wijchen telt al twee CPO-verenigingen

Juist bij CPO is er volgens het college veel ruimte voor innovatie en vernieuwing. Men steunt graag initiatiefnemers van CPO en helpt hen bij het vinden van geschikte bouwgrond. In de gemeente Wijchen zijn inmiddels al twee CPO-verenigingen opgericht: De Rivierduin in Bergharen en Wonsick in de kern Wijchen.

Momenteel zijn er in de gemeente vijf CPO-plannen in ontwikkeling, waarbij het in totaal om 40 tot 50 nieuwe woningen gaat. Die projecten staan gepland in Bergharen, Wijchen, Balgoij, Batenburg en Niftrik.

Provincie biedt subsidie en renteloze lening

CPO geeft de inwoners de mogelijkheid om de eigen regie op te pakken, dat past bij hun identiteit en vraag. Doordat mensen gezamenlijk fungeren als opdrachtgever, kan er worden bespaard op de bouw- en ontwikkelkosten van woningen, zo stelt het college. Ook hebben de bewoners veel invloed op het bouwtempo.   

De gemeente Wijchen biedt CPO’s geen financiële ondersteuning; zo verkoopt men grond volgens de normale gemeentelijke grondprijzen. Wel verleent de provincie Gelderland nog tot en met 31 december van dit jaar een subsidie in de initiatieffase van een CPO, evenals een renteloze lening in de ontwikkelfase van een CPO.

bron: rn7.nl