Vloerisolatie
Gepubliceerd: 01-11-2021

Het isoleren van de vloer gebeurt aan de onderkant van je woning. In de meeste woningen is er een kruipruimte die geventileerd is. Door de koude luchtstroom wordt de luchtvochtigheid in balans gebracht. Het kan ook voorkomen dat de luchtstroom omhoog probeert te komen via de vloer. De luchtstroom onder de vloer veroorzaakt in veel woningen dat de warmte verloren gaat. Met behulp van isoleren kan er voorkomen worden dat de luchtstroom tegen de vloer aanslaat. Dit is een verbetering voor het wooncomfort en verlaagt de kosten aan energiemaatschappijen.

 

Energiekosten verminderen

Stroom is een hoge uitgave elke maand weer. Door bewust om te gaan met de energie is het mogelijk om maandelijks geld te besparen op de energiekosten. Hieronder staan enkele tips om eenvoudig energie te besparen:

     Woonhuis

Door een goede isolatie blijft de warmte binnenshuis. Dit gebeurt vaak via openingen zoals de muren en vensters. Door de cv-ketel lager te zetten verbruikt deze minder energie. Het kan ook helpen om de cv-ketel regelmatig te ontluchten. De warme lucht kan in de cv-ketel blijven hangen waardoor de ketel niet optimaal gebruikt wordt. Bij een open haard is het verstandig om een schoorsteenluik te plaatsen als de open haard niet vaak gebruikt wordt. Op die manier voorkomt u dat de warmte via de opening naar buiten gaat.

     Verlichting

Het is onnodig om ruimtes waar niemand is te verlichten. Door deze lichten uit te doen kunt u al geld besparen. Gewone lampen vervangen door energiebesparende lampen, zoals de Led-lamp of spaarlamp, kan geld besparen tot wel 75 procent. Ook gaan deze lampen veel langer mee.

     Huishoudelijke apparaten

Zorg ervoor dat elektrische apparaten onnodig aan blijven staan. De stand-by modus kost ook stroom. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor het verminderen van brandgevaar. Computers die een tijdje niet gebruikt worden kunnen het beste volledig uitgeschakeld worden. Wat veel mensen niet weten is dat stopcontacten waar de mobiele opladers en verlengkabels nog aan verbonden zijn continu stroom verbruiken. De beste manier is om deze eruit te halen als ze niet gebruikt worden.

     Verwarming

Door de verwarmingsketel op de juiste stand te zetten kunt u voorkomen dat de pomp continu blijft draaien. Als de  verwarming binnenshuis niet gebruikt wordt, is het praktisch om de waakvlam van de ketel uit te schakelen. Bij een combiketel moet de vlam in alle tijden blijven branden omdat u anders geen warm water hebt. U kunt ook geld besparen door de kachel niet hoger dan 20 graden te zetten. Dit is warm genoeg en anders is het altijd nog mogelijk om meer kleding aan te doen.

 

Waar helpt vloerisolatie voor?

Door de vloerisolatie komt er minder koude lucht vanuit de ondergrond het huis in. Door een goede vloerisolatie kan het vocht binnen in huis ook verminderd worden. Het is mogelijk dat vochtproblemen opgelost kunnen worden. Door het plaatsen van isolatie tegen de onderkant van de vloer kan de condensatie verminderen. Onbewust verliest u veel warmte via de vloer. Lucht circuleert en neemt de warme lucht mee naar buiten. Hierdoor blijft u stoken. Een goede vloerisolatie hangt af van het soort materiaal dat geplaatst kan worden. Controleer uw woning op energieverlies en ontdek hoe kunt besparen. 

Lees ook: beste vloerisolatie kruipruimte.