Lequal
Gepubliceerd: 03-02-2022 Laatste update: 14-11-2023

Tegenwoordig hoor je overal om je heen dat mensen hun woningen gaan isoleren. Isolatie van de woning is ook heel erg belangrijk omdat de energiekosten de laatste jaren steeds meer zijn gaan stijgen. En los van de energiekosten staat duurzaamheid heel erg hoog op de agenda omdat het belangrijk is dat er meer rekening wordt gehouden met het milieu. Hoog energieverbruik draagt hier niet aan bij en het is dus best wel mogelijk om deze belasting voor het milieu naar beneden te drukken. Maar wat kost een beetje woningisolatie? Dat lees je hier!

Verschillende vormen van isolatie

Om te kunnen vaststellen wat woningisolatie precies kost is het belangrijk om te weten welke vormen van isolatie er bestaan. Je kunt je huis namelijk op meerdere manieren isoleren. Dat kan via spouwmuurisolatie, alleen dit is niet voor alle woningen beschikbaar. Je kunt kiezen voor vloerisolatie of buiten en binnenmuur isolatie wanneer je geen spouwmuurisolatie kunt toepassen.

Kosten spouwmuurisolatie

Wanneer je beschikt over spouwmuren dan kun je dus kiezen voor spouwmuurisolatie. Het grote voordeel hiervan is dat het eigenlijk één van de goedkoopste manieren van isolatie is. Als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van buitenmuurisolatie dan betaal je de hoogste prijs. Deze vorm van isolatie is het duurste maar levert wel het meeste voordeel op.

De kosten spouwmuurisolatie zijn dan misschien wel lager dan de buitenmuur isolatie maar de opbrengst van de buitenmuur isolatie is wel weer veel hoger dan bij de spouwmuurisolatie. Alleen is het dus niet voor ieder huis mogelijk om de spouwmuren te laten isoleren en dit heeft te maken met de leeftijd van het huis.

Want is het huis ouder dan het bouwjaar 1926 of juist jonger dan het bouwjaar 1976 dan heb je pech want dan heb je geen spouwmuren. En dan ben je dus eigenlijk al afhankelijk van binnenmuurisolatie of buitenmuur-  en vloerisolatie.

Vraag deskundig advies

Voordat je de woning gaat isoleren is het heel erg belangrijk om te zorgen dat je een deskundig advies krijgt. Een deskundig persoon kan beter met jou meekijken op basis van jouw budget en de situatie van jouw woning. Daarnaast kan het ook zomaar zo zijn dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Een deskundig iemand kan hierin met jou meekijken.

Het is dus eigenlijk best lastig om op voorhand te zeggen wat een woning isoleren kost. Het hangt er helemaal van af wat voor woning jij hebt en hoe de isolatie situatie nu is. De kosten spouwmuurisolatie zijn in vergelijking met andere isolatievormen wel één van de goedkoopste maar helaas is dit niet voor iedere woning geschikt.

Als je een huis koopt kun je tegenwoordig wel een zogeheten groene hypotheek afsluiten. Met een groene hypotheek krijg jij een deel van de hypotheek beschikbaar om het huis te verduurzamen. Daar hoort een goede woningisolatie ook bij. Dit kan dus zeker een goede oplossing zijn om jouw woning op een voordelige manier te kunnen isoleren.

Maar het allerbelangrijkste is toch om advies te vragen en een goed plan van aanpak te maken. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.