Particuliere opdrachtgevers Hilda van der Tuin en Paul Harts bouwen een woon-werkvilla in Joure. Tweewekelijks doen zij verslag van hun ervaringen in de Cobouw. Lees hier aflevering drie, waar Hilda en Paul zich bekommeren over een lift in hun woning.
Drie verdiepingen
Ons bouwplan bestaat uit drie verdiepingen. Onze kantoren zijn op de begane grond, evenals de garage en de hoofdentree naar de woning. We gaan wonen op de eerste en tweede verdieping. Hoewel onze bouwer spreekt van een “woon-werkvilla” is onze gezamenlijke familie van mening dat we straks in een bovenwoninkje wonen. Pauls moeder van bijna 80 en mijn oma van 93 zien zichzelf niet onze 3 meter hoge trap beklimmen en dreigen niet meer langs te komen.
Lift vergroot courantheid
Omdat we er ook rekening mee houden dat we het pand over een aantal jaren met een vette winst kunnen verkopen, bedachten we dat een lift de courantheid van het pand zou vergroten. Al taxeerde de eerste makelaar de waarde in het economische verkeer tot onze grote schrik ruim drie ton lager dan de totale bouwsom; volgens haar zeer gebruikelijk.
Anticiperen op vergrijzing
Niet alleen wilden we rekening houden met vergrijzende en wellicht slecht ter been zijnde particuliere kopers, ons pand lijkt ons ook uitermate geschikt voor een fysiotherapiepraktijk of huisartsencentrum. De bestemming staat bovendien toe dat het woongedeelte gebruikt wordt als bedrijf. En dan is een lift onontbeerlijk hielden we elkaar voor.
Krachtstroom en telefoonlijn?
Dus we stortten ons op de liftenmarkt. Een bijzonder ondoorzichtige, zo ondervonden we. Eén liftenbouwer beweerde dat een krachtstroomvoorziening en een telefoonlijn wettelijk verplicht waren waar een andere beweerde dat deze voorzieningen facultatief waren en dat een alarmlijn met het huidige mobieltjesbezit niet echt nodig is. Uiteindelijk vonden we een acceptabele lift voor 20.000 euro.
Tussenvloertje
Onze bouwbegeleider, de altijd praktische heer Santen, vond dat we die lift maar moesten laten inbouwen op het moment dat we hem echt nodig hadden. De schacht moest natuurlijk wel alvast worden gemaakt, omdat die immers verdiept in de vloer wordt aangelegd. Handig als 11 meter hoge kast, zo vond hij.Met een tussenvloertje op elke verdieping kunnen we de schacht prima als bergruimte gebruiken.
Evacuation chair
Toen ik bij de gemeente Zwolle aan het werk was, zag ik naast de trap in het gemeentehuis een mooie, goedkope oplossing voor onze oudere familieleden. Een zogeheten evacuation chair voor een bedrag van 1200 euro. Oorspronkelijk bedoeld voor gehandicapten die moesten vluchten voor een brand en dan natuurlijk niet de lift in mogen. Gebaseerd op het oeroude draagstoelprincipe. Wat zullen moeder en oma zich welkom voelen.
Bron: Cobouw 15 juli 2008