Lequal
Gepubliceerd: 24-04-2024

Creëer zelf een ombouw voor de radiatoren in huis

Radiatoren doen vaak af aan de fraaie uitstraling van ruimtes in huis. Het is om deze reden dat huishoudens vaak kiezen voor het gebruik van een strakke radiator ombouw. Wanneer je het juiste materiaal en model gebruikt gaat er geen warmte verloren bij de toepassing van zo’n ombouw. Naast de mogelijkheid om een ombouw op maat te bestellen bij verschillende aanbieders, kun je deze ook zelf bouwen. Je hebt er maar weinig voor nodig! Begin bijvoorbeeld met het fabriceren van je eigen MDF radiatorombouw. MDF is een materiaal dat makkelijk te bewerken is en daarbij tegen een lage prijs wordt aangeboden in de bouwmarkt. In dit artikel lees je meer over het bouwen van je eigen radiatorombouw. 

Zoek online naar een model van een radiatorombouw 
Een goede eerste stap bij het bouwen van je eigen radiatorombouw, is het bepalen van de stijl die deze moet krijgen. Zo kun je kiezen voor een ombouw met een open bovenzijde, maar ook voor modellen die juist aan de voorzijde geopend zijn. Het eerste model past goed bij een modern en strak interieur. Daar waar de tweede variant tot zijn recht komt in een klassieke of landelijke inrichting. Op een platform als Pinterest vind je talloze voorbeelden van deze toevoeging aan je interieur. Alternatief is het bekijken van de producten bij een partij die gespecialiseerd is in de realisatie van een radiatorombouw. 

Kies de afmetingen en het materiaal van de ombouw 
De volgende stap is het bepalen van de afmetingen en het materiaal van de ombouw. Zorg dat het formaat ervan goed past bij de radiatoren in jouw huis. Zo gaat er niet onnodig veel ruimte verloren. Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, kun je een radiatorombouw van MDF maken. Nog beter is de keuze voor het gebruik van verzinkt plaatstaal. Een voordeel van plaatstaal ten opzichte van MDF is de warmtedoorlaatbaarheid ervan. Plaatstaal geleidt de warmte beter, waardoor er minder warmte verloren gaat bij het verwarmen van de radiatorombouw zelf. Het is om deze reden dat het gebruik van bijvoorbeeld hardhout sterk wordt afgeraden. Dit materiaal geleidt de warmte slecht, wat ten koste gaat van het rendement van de verwarming in huis. 

Zorg voor een laatste afwerking 
Is de radiatorombouw klaar? Tijd om deze af te werken met een laag lak. Het biedt een beschermende laag. Handig, wanneer je bijvoorbeeld een aantal accessoires op de ombouw wilt kunnen zetten.