Lequal
Gepubliceerd: 26-03-2024

Heb je een mooi stuk grond weten te bemachtigen? Wil je op dit stuk grond je absolute droomhuis laten bouwen? Neem dit proces dan zeker niet te licht op. Rome is immers niet in één dag gebouwd en dat geldt ook voor jouw nieuwe woning. Het kost tijd en vereist de juiste aanpak. Hieronder vind je enkele nuttige tips die goed van pas kunnen komen.

Ga op zoek naar een veelzijdige architect

Goede architecten zijn schaars. Slechts weinigen zijn in staat om jouw wensen perfect om te zetten naar een prachtig ontwerp. Daarnaast moet een goede architect je op de juiste manier kunnen informeren en adviseren, maar niet iedere architect kan dat even goed.

De eerste stap is daarom om op zoek te gaan naar een veelzijdige architect. Deze persoon moet begrijpen wat je wilt, jouw wensen helder in beeld kunnen brengen en zich kunnen inleven in de omgeving. Uiteraard is het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de architect.

Schakel een goede aannemer in

Naast een goede architect heb je ook een vakbekwame aannemer nodig. Een aannemer heeft kennis van zaken, beschikt over de juiste software bouw, heeft de juiste connecties en veel ervaring. Dit alles zal het hele proces ongetwijfeld versnellen.

Ook bij het kiezen van een aannemer is het belangrijk dat je er vertrouwen in hebt. Je moet je aannemer blind vertrouwen en op zijn adviezen af kunnen gaan. Je eigen houding speelt hierbij ook een belangrijke rol. Ben je nogal eigenwijs? Dan kan het lastig zijn om samen te werken met een aannemer. Uiteindelijk moeten jullie het immers samen doen.

Vertrouw op de expertise

Tijdens het proces is het vooral belangrijk om te vertrouwen op de aanwezige expertise. Je kunt het niet allemaal zelf beter doen dan de vakmensen die je inschakelt. Vertrouw daarom op hen, hun software en op hun document management systeem.

Bijkomende tip: kijk niet voortdurend bij je aannemer over de schouder. Je moet zeker een vinger aan de pols houden, maar vertrouw echt op de vakmensen. Probeer hier de juiste balans in te vinden; dat is voor alle partijen beter.

Verhoog je budget met minimaal 10%

Het is ook verstandig om je budget met minimaal 10% te verhogen. Het is zelfs nog beter om een extra budget van 20% aan te houden. Tijdens het ontwerpen en laten bouwen van je droomhuis loop je altijd tegen obstakels aan. Of je krijgt gedurende het proces andere wensen, waardoor bijvoorbeeld je interieur toch duurder uitvalt.

Verhoog daarom op voorhand al je budget met minimaal 10%. Is dit financieel niet haalbaar? Dan is het wellicht beter om nog even te wachten met het laten bouwen van je droomhuis.

Breng geduld op

Het laten bouwen van je droomhuis vergt veel tijd. Dit geldt niet alleen voor het bouwen zelf, maar ook voor het regelen van alle vergunningen en dergelijke. Breng daarom veel geduld op voor het gehele proces.