Whitepress
Gepubliceerd: 28-06-2023 Laatste update: 03-11-2023

Tegenwoordig zie je ze bijna op elk dak om je heen: zonnepanelen. Een hele slimme investering die ook nog eens een positieve bijdrage levert aan het milieu. Een nieuwer fenomeen zijn de groendaken. Deze daken van mossen en planten zijn ook goed voor het milieu en bij de aanleg ervan kun je rekenen op een subsidie van de gemeente. Maar kun je ook zonnepanelen op een groendak leggen? En krijg je dan nog steeds subsidie? Je leest het in dit artikel!

Zonnepanelen

Iedereen weet inmiddels wel wat zonnepanelen zijn. Deze panelen zetten de energie die de zon uitstraalt om in elektrische energie. Deze elektrische energie kunnen we gebruiken in huis, waardoor er minder stroom geproduceerd hoeft te worden in, bijvoorbeeld, kolencentrales. Ook hoef je als eigenaar minder stroom af te nemen bij de energieleverancier. Zonnepanelen op je dak is dus goed voor het milieu en goed voor je portemonnee!

Wat is een groendak?

Een groendak doet over het algemeen minder belletjes rinkelen bij mensen dan zonnepanelen. Een andere naam voor een groendak is “sedumdak”. Zo’n dak bestaat uit meerdere lagen, maar de bovenste laag bestaat uit verschillende soorten vetplanten, mossen, kruiden en grassen. Deze planten houden water goed vast, waardoor ze een natuurlijke vorm van isolatie bieden. Ook absorberen ze regenwater, waardoor er minder water afgevoerd wordt naar de riolering. Voor het milieu zijn groendaken dus een winst, maar valt er ook subsidie te krijgen voor het laten aanleggen van een groendak?

Subsidie groendak

Voor een groendak kun je zeker subsidie krijgen. Er zijn alleen wel een aantal voorwaarden. De exacte voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, maar hieronder geven we een voorbeeld van waar je aan moet denken.

Voor een groendak subsidie moet het dak bijvoorbeeld een oppervlakte hebben van minimaal 6 vierkante meter. Ook moet het dak tenminste 10 jaar lang in stand gehouden kunnen worden en moet het dak alleen voor onderhoud toegankelijk zijn.

Komt je groendak in aanmerking voor subsidie? Dan kun je 33 procent van de kosten voor de aanleg van de groene daklaag vergoed krijgen. Er geldt een maximum van 33 euro per vierkante meter en 22 duizend euro per gebouw. Ook is er per jaar maar een bepaald budget beschikbaar voor subsidies.

Zonnepanelen subsidies

Voor het kopen en installeren van zonnepanelen geldt ook een subsidieregeling. Je betaalt sinds 1 januari 2023 geen BTW op de aanschaf van zonnepanelen. Deze subsidie geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op een woning, of op een bijgebouw van een woning (bijvoorbeeld een schuur). Ook is het niet zeker hoe lang deze subsidie zal blijven bestaan. Het zou dus kunnen dat je binnenkort voor  zonnepanelen een stuk meer zelf moet gaan betalen. Vandaar dat het verstandig is om, als je hier interesse in hebt, snel in actie te komen.

Kun je zonnepanelen plaatsen op een groendak?

Nu je weet dat je voor zowel een groen dak als voor zonnepanelen subsidie kunt krijgen, vraag je je misschien af of je ook een groendak met zonnepanelen (een combinatie) kunt laten aanleggen. Om je vraag maar direct te beantwoorden: ja, dat kan. Bedrijven zoals SolarSedum zijn hierin gespecialiseerd.

Een groendak met zonnepanelen levert meer besparingen op dan alleen zonnepanelen. Zo isoleert het groendak je huis beter, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken en in de zomer minder hoeft te koelen. Bovendien zorgt het groendak ervoor dat je zonnepanelen beter werken (tot zo’n 6%). Daar komt nog eens bij dat je subsidie kunt krijgen voor zowel de aanleg van het groendak, als voor de aanschaf van de zonnepanelen. Een win-winsituatie dus!