24 WEB
Gepubliceerd: 20-10-2023 Laatste update: 14-11-2023

Daken op woningen gaan lang mee. Een bitumen dak heeft een levensduur tussen de 30 en 60 jaar, afhankelijk van welke kwaliteit dakleer is gebruikt. Dakpannen, in Nederland nog altijd het meest gebruikt als dakbedekking, kunnen wel 80 tot 100 jaar meegaan.

Het kan zijn als je een wat oudere woning hebt of koopt, dat je het dak moet renoveren. Als je dit zelf kunt dan scheelt dat natuurlijk aanzienlijk in de kosten. Maak wel een goede afweging, want als je er eenmaal aan begint dan moet de klus natuurlijk wel af. Een dak dat open ligt kun je wel een paar dagen met een zeil afdekken, maar daar houdt het wel mee op. Het is verstandig om de renovatie in de zomer te doen, dan heb je in ieder geval geen last van de kou tijdens de werkzaamheden.

Materialen bestellen

Voor een dakrenovatie heb je verschillende materialen nodig, zoals een mooie monier dakpan of een ander merk. Als je de oude dakpannen wilt hergebruiken is het natuurlijk belangrijk om dezelfde te bestellen als die op het dak liggen. Een ervaren leverancier kan je vertellen welke dakpannen op jouw dak liggen. Daarnaast heb je wellicht ook nieuwe dakgoten nodig en misschien moet het lood- of zinkwerk worden vervangen. Dit is aangebracht op de nok van een schuin dak en bij de aansluiting van het dak op de gevel. Lood gaat in principe jarenlang mee, maar als er sprake is van beschadiging dan is dit natuurlijk het uitgelezen moment om daar iets aan te doen.

Dakisolatie aanbrengen

Bij de verduurzaming van je woning speelt ook het isoleren van het dak een belangrijke rol. Via het dak ontsnapt de meeste warmte in een huis. Als het dak dan toch aan een renovatie toe is dan grijp je die gelegenheid natuurlijk aan om ook meteen goed te isoleren. Een dak kan met verschillende materialen worden geïsoleerd. Het maakt daarbij niet uit of je een schuin of een plat dak hebt. Je kunt hierover advies vragen bij de leverancier van dakisolatie materialen. Doordat je bespaart op je stookkosten verdien je deze investering binnen een aantal jaren weer terug. Ook krijgt je huis een hogere score voor het energielabel met dakisolatie.

Onderhoud aan het dak

Als het dak is gerenoveerd kun je er weer een hele poos tegen. Maar het is wel belangrijk om je dak eens in de paar jaar te controleren of dit te laten doen door een dakdekker. Kleine problemen zoals een losse dakpan of nokvorst kunnen dan worden hersteld voordat de schade groter wordt. Ook een kleine lekkage in het dak laat je bij voorkeur zo snel mogelijk herstellen om erger te voorkomen. Bij een dakinspectie worden uiteraard ook de dakgoten en de schoorsteen gecontroleerd. De schoorsteen wordt indien nodig aangesmeerd en de dakgoot vernieuwd als deze schade heeft of is losgeraakt van de gevel.