Whitepress
Gepubliceerd: 06-09-2023 Laatste update: 03-11-2023

De waarde van je huis wordt door heel veel verschillende factoren bepaald. Op sommige factoren heb je weinig invloed. Denk bijvoorbeeld aan de ligging van het huis. Woningen in de buurt van het centrum of dichtbij een grote stad zijn nou eenmaal meer waard. Je huis verplaatsen kan natuurlijk niet. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de waarde van je huis te verhogen. Heb jij dus ooit de wens om je huis tegen meerwaarde te verkopen? Maak dan gebruik van de volgende tips om zelf meer waarde toe te voegen.

Overweeg ingrijpende maatregelen 

Er zijn verschillende kleine maatregelen die je kunt treffen om de waarde van het huis te verhogen, maar de grootste verbouwingen zijn meestal ook het meest effectief. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van kunststof dakkapellen. Hiermee creëer je direct meer ruimte op zolder, waardoor er één of twee extra volwaardige kamers kunnen worden gerealiseerd. Dit maakt een woning bij verkoop direct aantrekkelijker. Als jij in je woning plotseling vier slaapkamers kunt realiseren en dit in de rest van de wijk niet mogelijk is, maakt dit je woning direct al meer waard. 

Over het algemeen geldt sowieso dat het creëren van extra ruimte ook meer waarde oplevert. Dit kan op verschillende manieren. Laat bijvoorbeeld een serre of overkapping aanbouwen. Zo geniet je van meer leefruimte. Dit verhoogt niet alleen de waarde van het huis en maakt de woning op een later moment aantrekkelijker voor kopers, maar hier heb jij ook nog een hele tijd veel plezier van. 

Creëer een mooie tuin

Ben je in het bezit van een fijne lap grond om het huis? Dan is het verstandig om dit goed te onderhouden en zuinig om te gaan met elke vierkante meter. Een tuin geeft van nature al meer waarde aan jouw woning. Nederlanders zijn dol op het buitenleven. Zodra het eerste waterige lentezonnetje doorbreekt, stormen ze al massaal af op de winkels om plantjes te scoren en lekker tijd in de tuin door te brengen. Doe hier dus je voordeel mee en creëer echt een fijne plek om buiten te zijn. 

Huis goed onderhouden 

Het is niet alleen een kwestie van dingen toevoegen, maar ook kijken naar wat je woning nu al heeft. En dan met name het verrichten van het juiste onderhoud. Woningen verliezen snel waarde als er veel aan moet gebeuren. Potentiële kopers zullen hier gegarandeerd gebruik van maken om de prijs terug te dringen. Logisch ook, want ze moeten hier zelf vervolgens nog veel geld in stoppen om het huis weer in optimale conditie te krijgen.

Laat het dan ook niet zo ver komen en blijf het huis goed onderhouden. Controleer jaarlijks de ‘zwakke plekken’ van het huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderwerk. Je weet dat dit regelmatig gedaan moet worden. Ook om de materialen binnen en buiten de woning te beschermen. Laat het huis niet versloffen en blijf investeren. Hier heb je later bij een eventuele verkoop weer profijt van.