Whitepress
Gepubliceerd: 01-02-2024

Woningen worden tegenwoordig beter geïsoleerd dan vroeger. Dat brengt voordelen met zich mee, maar het kan wel zorgen voor een gebrek aan ventilatie. Slechte ventilatie kan de luchtkwaliteit in je woning negatief beïnvloeden. Dit kan voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. Het is daarom belangrijk om een goede luchtkwaliteit in je woning te creëren. Bijvoorbeeld door middel van een luchtreiniger of ventilator.

Alles over HEPA-filters

De meest voorkomende luchtreinigers zijn luchtreinigers met een HEPA-filter of een actieve koolfilter. HEPA-filters werken specifiek tegen fijnstof, pollen en stof. Dit filter zuivert deze kleine deeltjes tot wel 99,99%, afhankelijk van het type. Het enige nadeel aan de HEPA-filter is dat deze regelmatig vervangen moet worden. Actieve koolfilters werken specifiek tegen rook- en kookgeuren. Deze werken dan weer niet zo goed tegen stof en pollen. Er zijn daarom veel luchtreinigers op de markt die over beide filters beschikken. 

De luchtvochtigheid in een woning hoort tussen de 40% en 60% te liggen. Wanneer dit te laag ligt, kun je onder andere geïrriteerde luchtwegen en droge ogen krijgen. Hier komt een luchtbevochtiger goed bij van pas. Deze zorgt ervoor dat je woning op de ideale luchtvochtigheidsgraad komt. Wat daarentegen vaak in de badkamer voorkomt, en soms ook in andere ruimtes, is een te hoge luchtvochtigheid. In dit geval kun je gebruikmaken van een luchtontvochtiger. Die zorgt ervoor dat je minder kans hebt op vochtplekken en schimmel in je woning.

Kies voor een inbouwventilator

Een andere oplossing tegen een vochtige badkamer is een inbouwventilator. Een inbouwventilator circuleert en ventileert lucht in gesloten ruimtes. Hiermee wordt de luchtkwaliteit verbeterd en worden vocht, geuren en andere stoffen verminderd. Ze zijn te installeren in de muur of het plafond. De lucht wordt, wanneer mogelijk, direct naar buiten gevoerd. Als dat niet mogelijk is kan er een buis aangelegd worden. Ze zijn wat lastiger te installeren dan inbouwventilatoren, maar hebben wel andere voordelen. Ventilatoren kunnen over het algemeen namelijk wat luid zijn, maar bij de meeste inbouwventilatoren is het geluid minimaal. Daarbij neemt een inbouwventilator weinig ruimte in. 

Schaf een staande ventilator aan 

Staande ventilatoren werken goed voor het circuleren van lucht in grote ruimtes. De luchtkwaliteit verbeteren doet een standaard ventilator daarentegen niet. Er zijn wel staande ventilatoren met een ingebouwde luchtreiniger. Met deze combinatie kun je tegelijkertijd de lucht koelen en reinigen. Deze beschikken vaak over een HEPA-filter en een actieve koolfilter. Hiermee houd je je woning koel en creëer je een gezond leefklimaat.