Thumbnail
Gepubliceerd: 25-05-2005 Laatste update: 10-12-2018

In de woonkrant van woensdag 18 mei stond een opmerkelijk artikel over de bouw van een ecologische wijk in Almere. In deze wijk worden 59 woningen gebouwd, waar het gebruik van duurzame bouwmaterialen, energiezuinige oplossingen en aandacht voor de groene woonomgeving speerpunten zijn. Begroeide daken, muren van geperst stro, houtskeletbouw, zonnepanelen op het dak, fruitbomen en frambozenstruiken waardoor er een 'eetbaar' landschap ontstaat en nog vele andere ecologisch verantwoorde maatregelen.

duurzaam en energiezuinig

Initiatiefnemer voor dit project is de particulier Marc Crijns. Een paar jaar geleden groeide bij Crijns het idee dat hij niet alleen graag zijn eigen huis wilde ontwerpen, maar dat in die woning ook elementen terug te vinden moeten zijn die een eerbied voor de natuur weerspiegelen. Hij is ervan overtuigd dat we zuinig moeten omgaan met alles wat groeit en bloeit op Moeder Aarde. Zodat het 'kaalplukken' van het milieu niet leidt tot een nog dramatischer broeikaseffect, om maar een van die facetten te noemen. Een energiezuinige en zo 'natuurlijk' mogelijke woning kan daar een bijdrage toe zijn, is zijn filosofie.

sociale cohesie

De wijk Buitenkans wil zich ook onderscheiden door de onderlinge band tussen de bewoners. Naast een rooster voor het schoonhouden van de wijk zullen de bewoners ook gezamenlijk een buurthuis bouwen.