Digital Rise
Gepubliceerd: 17-01-2024

Wil je je woonkamer helemaal opnieuw inrichten? Dan moet je eigenlijk alles eruit halen en vanaf het begin starten. Maar voordat je echt kunt beginnen, zijn er een hoop dingen die je nodig hebt. In deze blog vertellen we je wat je allemaal nodig hebt voor het verbouwen van je woonkamer.

Kies de juiste vloer

De vloer is misschien wel een van de eerste dingen waar je over na moet denken wanneer je de woonkamer gaat verbouwen. Denk na over de mogelijkheden, zoals tapijt, laminaat of parket. In een appartement moet je ook denken aan de ondervloer. Deze moet eigenlijk geluidsisolerend zijn, zodat je buren geen last van je hebben. Vloerverwarming kan ook fijn zijn voor extra comfort. Als je niet veel te besteden hebt, maar toch warme voeten wilt op een parketvloer, kun je denken aan een zacht hoogpolig vloerkleed.

Denk aan de muren en het plafond

Of het nu laminaat of een vintage vloerkleed wordt, de muren en het plafond bepalen grotendeels hoe je woonkamer eruitziet. Bedenk of je de muren een nieuwe kleur wilt geven of misschien behang wilt gebruiken (kijk ook eens naar 3d behang). Wil je alle muren dezelfde kleur of wil je er één laten opvallen? Vul wel eerst even alle gaten in de muren op voordat je begint met schilderen. Denk ook na over waar de verlichting komt en waar stopcontacten en lichtschakelaars het beste kunnen zitten.

Besteed aandacht aan verlichting

Het kan ook zijn dat je de verlichting anders wilt. Plan de verlichting voordat je gaat schilderen of andere dingen afwerkt. Denk aan verschillende soorten lampen, zoals staande lampen, hanglampen boven de eettafel, of spotjes. Dit is je kans om de sfeer in je woonkamer beter te maken en ervoor te zorgen dat de lampen op de juiste plekken staan.

Denk aan de afwerking

Bij het afmaken van je woonkamer zitten de verschillen vaak in de kleine dingen. Denk aan gordijnen of jaloezieën en hoe je de snoeren van je apparaten netjes kunt wegwerken. Goede raambekleding kan echt iets toevoegen aan de sfeer, en wanneer er geen snoeren rondslingeren heb je ook een nette uitstraling. Besteed aandacht aan deze details om je woonkamer helemaal af te maken.

Maak een goed plan en budget

Tot slot moet je een duidelijk plan en budget maken. Zo blijft alles overzichtelijk en voorkom je onverwachte uitgaven. Bedenk wat je wilt veranderen, hoeveel je kunt uitgeven en hoe je dat gaat betalen. Als je geld moet lenen, zorg dan dat je al je financiële informatie klaar hebt liggen. Met een realistisch budget kun je de verbouwing afmaken zonder jezelf in financiële problemen te werken.