Whitepress
Gepubliceerd: 17-08-2023 Laatste update: 03-11-2023

Wanneer je je huis wilt verbouwen zijn er verschillende opties mogelijk om dit te financieren. Lees meer over de opties van een persoonlijke lening, het verhogen van een bestaande hypotheek, of het aanvragen van een tweede hypotheek.

Financieringsopties bij het verbouwen van een huis

Wanneer je een huis wilt verbouwen sta je als huiseigenaar voor een cruciale financiële keuze. Er moet worden nagedacht over het financieren en de bijbehorende kosten van een verbouwing. De veelvoorkomende opties om een verbouwing te bekostigen bestaan uit het volgende: het afsluiten van een tweede hypotheek, het verhogen van een bestaande hypotheek en het aanvragen van een lening. Om een goede beslissing te maken volgen in dit artikel alle voor- en nadelen van deze drie opties. Zo kun je een beslissing maken dat past bij jouw situatie.                                                

Een persoonlijke lening, mogelijk een goede optie

Het afsluiten van een persoonlijke lening is voor veel mensen Whitepressde meest reële optie wanneer het aankomt op het financieren van een verbouwing. Kies voor een lening voor het verbouwen of verduurzamen van een woning. Geld lenen voor een verbouwing biedt snelheid en flexibiliteit:

Snelle goedkeuring: een persoonlijke lening wordt meestal snel goedgekeurd en dit is voornamelijk handig wanneer een verbouwing urgent is. Denk aan een keuken of badkamer die nodig vervangen moet worden. Bovendien is het mogelijk om een lening gemakkelijk online af te sluiten. Het kost slechts enkele minuten van je tijd.

Flexibel gebruik: omdat er geen beperkingen op het onderpand van toepassing zijn, kan de lening voor diverse doeleinden worden gebruikt. 

Wat zijn precies de nadelen van een persoonlijke lening?

Hogere rente: persoonlijke leningen hebben meestal een hoger rentetarief in verhouding met hypotheken. Dit komt doordat het onderpand ontbreekt, dit is geen vereiste.
Kortere looptijd: de terugbetaling van een persoonlijke lening moet meestal plaatsvinden binnen een relatief korte periode. Dit resulteert in hoge maandelijkse kosten, waardoor een verbouwing nogal duur uit kan vallen.

Geen belastingvoordelen: in tegenstelling tot een hypotheek op een huis zijn de kosten van een persoonlijke lening helaas niet fiscaal aftrekbaar. 

 

Verhoog je bestaande hypotheek

Heb je een hypotheek op een huis? Het is mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen. Dit is vaak een eenvoudige optie voor huiseigenaren. Dit komt doordat er subsidies beschikbaar zijn voor duurzame verbouwingen. Het is tegen een relatief laag tarief mogelijk om subsidie aan te vragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of goede isolering van je huis. Voordelen van het verhogen van de bestaande hypotheek zijn:

Vereenvoudigd proces: het proces van het verhogen van een bestaande hypotheek gaat meestal redelijk snel. Er is al veel documentatie beschikbaar van het huis dat je destijds gekocht had. Neem contact op met een makelaar of notaris om hier meer informatie over in te winnen. 

Mogelijke lagere rente: de rente kan aanzienlijker lager zijn dan wanneer je een persoonlijke lening afsluit. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van het huis. 

Wat zijn precies de nadelen van het verhogen van een bestaande hypotheek?

Bestaande voorwaarden: de bestaande hypotheekvoorwaarden leveren wellicht beperkingen op aan de maximale leenlimiet en beschikbare overwaarde. Dit kan de gewenste hypotheekverhoging beperken.
Hogere kosten: misschien dat de kosten voor het verhogen van een hypotheek over het algemeen lager zijn dan een tweede hypotheek nemen. Toch zijn er altijd kosten aan verbonden om een hypotheek te verhogen. Het is verstandig om deze op te vragen, zodat je niet voor een vervelende situatie komt te staan.

 

Tweede hypotheek: haalbare optie met overwaarde

Er is ook nog een mogelijkheid tot een tweede hypotheek. Let wel: dit is alleen mogelijk als er overwaarde aanwezig is. Dit betekent dat de huidige waarde van de woning hoger is dan de aankoopprijs. De voordelen die hieraan verbonden zitten zijn:

Gunstige rente: doorgaans hebben hypotheken lagere rentetarieven dan persoonlijke leningen. Dit komt doordat het huis als onderpand dient. Vraag de rente na bij het afsluiten van een tweede hypotheek en vergelijk deze met de rente van het verhogen van een bestaande hypotheek. Zo kun je inzichtelijk maken hoeveel het daadwerkelijk kost.

Verlengde looptijd: een extra voordeel is de mogelijkheid van een langere looptijd. Hierdoor wordt de aflossing verspreid over een langere periode. Dit kan mogelijk de maandelijkse kosten verlagen. 

Verschillende fiscale voordelen: heb je een huis in het buitenland? In sommige landen is het mogelijk om de rente en kosten van een tweede hypotheek af te trekken bij de belasting. Dit vermindert mogelijk de financiële lasten. Helaas geldt deze regeling niet binnen Nederland. 

Wat zijn de nadelen van een tweede hypotheek?

Extra kostenposten: het afsluiten van een tweede hypotheek gaat gepaard met kosten. Denk aan de kosten voor de notaris en de registratie. Al deze kosten bij elkaar opgeteld kunnen de totale prijs toch ineens aanzienlijk verhogen.

Verlies van eigendom: er is altijd een risico op het verlies van eigendom. Dit kan gebeuren wanneer de betalingsverplichtingen niet worden nagekomen. Je kunt je huis of pand verliezen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Een tweede hypotheek is ook niet mogelijk voor iedereen. 

 

Vergelijk de diverse opties voor het financieren van een verbouwing en kies wat het beste past bij jouw eisen en verlangens.