Lequal
Gepubliceerd: 20-01-2022 Laatste update: 14-11-2023

Hoe kan je gemakkelijk energie besparen met een slimme thermostaat?

Als klusser ben je voortdurend op zoek naar nieuwe projecten in huis. Denk aan het plaatsen of slopen van een tussenwand, wanneer je van een grote kamer bijvoorbeeld twee kinderkamers wilt maken. Ook wil je mogelijk meer ruimte creëren door zelf een dakkapel te plaatsen. Klussen van een hele andere aard zijn het vervangen van de thermostaat voor een slimme thermostaat, of bijvoorbeeld het monteren van een slimme rook- en koolmonoxidemelder. Een slimme rookmelder kopen doe je eenvoudig online. De thermostaat kun je zelf bestellen of aanvragen via de energieleverancier. 


Zelf slimme apparaten in huis aansluiten

Het monteren van een slimme thermostaat of rookmelder is relatief eenvoudig. Verwijder de oude thermostaat en monteer direct een nieuw, slim model. Nu is het enkel nog zaak om deze slimme thermostaat of rookmelder te verbinden met het draadloze netwerk in huis. Voor dat laatste is het belangrijk dat de verbinding zowel op de begane grond, als bijvoorbeeld op zolder goed genoeg is. Je kunt de verbinding verbeteren aan de hand van een mesh-netwerk. Steeds meer mensen kiezen voor deze oplossing, daar een mesh-netwerk veel beter werkt dan een traditionele versterker. 

Nog makkelijker dan het aansluiten van de slimme thermostaat of rookmelder is het gebruik van slimme lampen. Ook deze lampen dragen bij aan een duurzame woning. Het is voldoende om de huidige lampen te vervangen en de nieuwe lampen te verbinden met het netwerk. 


Zelf de isolatie verbeteren in huis 

Iets lastiger is het vernieuwen van de isolatie in huis. Haal de platen die tegen het dak geschroefd zitten los om het isolatiemateriaal achter deze platen te kunnen vervangen. Glaswol kan vervelend zijn, gebruik daarom altijd beschermende kleding. Er zijn verschillende soorten glaswol. Mocht je last hebben van muizen op zolder, dan is het belangrijk om een laag plastic tussen het wol en de platen te bevestigen. Het voorkomt vochtplekken op de platen. De isolatie tussen de begane grond en eerste verdieping kun je op dezelfde wijze verbeteren. 


Tocht rond kozijnen en ramen tegengaan

Een derde optie om je woning duurzamer te maken is het wegnemen van de tochtgaten tussen een kozijn en ruit. De makkelijkste methode is het gebruik van een tochtstrip. Duurzamer is het echter om het houten kozijn te verwijderen en deze volledig te vervangen. Laat hierbij direct HR++ isolatieglas plaatsen, wanneer je dit niet eerder gedaan hebt.