Hypotheker
Gepubliceerd: 26-07-2023 Laatste update: 22-01-2024

Als je een eigen huis hebt, is de kans groot dat je een hypotheek hebt afgesloten. Een hypotheek is een lening waarbij het huis dient als onderpand. Iedere maand betaal je rente en aflossing aan de bank. De meeste hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om extra af te lossen op je hypotheek. Maar is dit verstandig?

Extra aflossen heeft een aantal voordelen. Je bent eerder hypotheekvrij, of je verlaagt je maandelijkse hypotheeklasten. Daarnaast kom je vaak ook in aanmerking op een rentekorting naarmate je hypotheekbedrag kleiner wordt.

Lagere maandlasten kunnen gunstig zijn als je bijvoorbeeld minder wilt gaan werken of met pensioen gaat. Ook heb je door extra af te lossen minder kans op een restschuld als je je huis verkoopt. Daarnaast kan extra aflossen op je hypotheek een psychologisch effect hebben. Veel mensen vinden het prettig om minder schulden te hebben en meer eigen vermogen op te bouwen.

Huizenprijzen

Een belangrijke overweging bij extra aflossen op je hypotheek is de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen, met name in de grote steden. Dit heeft tot gevolg dat veel huizenbezitters overwaarde hebben op hun huis. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld.

Als je overwaarde hebt op je huis, kan extra aflossen op je hypotheek minder interessant zijn. Je hebt immers al vermogen opgebouwd in je huis. Aan de andere kant kan het ook verstandig zijn om extra af te lossen op je hypotheek, om je overwaarde verder te vergroten.

Boetevrij aflossen

Houd er wel rekening meer dat je niet altijd onbeperkt extra mag aflossen. Hoeveel je boetevrij mag aflossen verschilt per hypotheekverstrekker en is afhankelijk van de voorwaarden in je hypotheekcontract. Over het algemeen mag je jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld 10% of 20% van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Dit wordt ook wel de boetevrije aflossingsruimte genoemd.