Over Libbe Duinstra

Zodra hij over het makelaarsvak begint, verschijnt er een twinkeling in zijn ogen. “Als je doet wat je leuk vindt haal je daar veel energie uit”, aldus Libbe Duinstra. Sinds 2018 runt hij zijn eigen makelaarsbedrijf. Libbe woont samen met zijn vrouw en hun drie kinderen in Stiens. Zijn gezin en bedrijf noemt hij zijn grootste drijfveren. “Voor mijn gezin heb ik alles over.”

Gek op de Waddeneilanden
In zijn vrije tijd speelt hij voetbal bij S.C. Stiens en doet hij aan hardlopen. “Wandelen vind ik ook fijn. Samen met het gezin naar mooie plekken zoals Paesens-Moddergat of Zwarte Haan. Of even kijken in de haven van Harlingen of op de pier van Holwerd. Ik ben echt fan van de Waddeneilanden en kom daarom graag op Terschelling en Ameland.”

Van timmerman tot uitvoerder
Voordat Libbe makelaar-taxateur werd, zat hij in de bouw. Hier kwam hij terecht na de opleiding tot timmerman en een mbo-studie tot uitvoerder. Hij werkte jarenlang als uitvoerder/leidinggevende bij Kolthof. Rond zijn twintigste kocht hij de woning waar hij nog altijd woont. Het proces rond de aankoop vond hij erg interessant. “Het onderhandelen sprak me enorm aan. Ik denk ook vanwege mijn affiniteit met bouwkunde en adviseren.”

Taxeren is leuk
Steeds vaker vroegen vrienden en familie hem om advies, bijvoorbeeld over de bouwkundige staat van een woning. “Dat deed me uiteindelijk besluiten de opleiding te doen.” Zo mag Libbe zich sinds 2011 gecertificeerd makelaar-taxateur noemen. De eerste jaren deed hij voornamelijk taxaties. “Ik vind taxeren leuk omdat het zulk afwisselend werk is. Mensen, woningen, situaties; het is iedere keer anders en ik kom ik overal. Ook het uitwerken van de rapporten vind ik een leuke bezigheid. Lekker thuis met een muziekje erbij.”

Onderhandelen en communiceren
Na zijn studie deed hij eerst ervaring op bij andere makelaars. “Tijdens de aankooptrajecten van woningen heb ik veel geleerd over hoe te onderhandelen.” Zijn bouwkundige achtergrond bleek daarbij handig. “Als leidinggevende stuurde ik tijdens het bouwproces mensen aan: timmermannen, metselaars, stukadoors. Daarnaast deed ik de klantcontacten. Mede hierdoor is communiceren nu één van mijn sterke punten.”

Wat heeft de klant nodig? 
In 2018 sprong Libbe in het diepe en startte hij zijn eigen bedrijf. Naast taxaties doet hij de aan- en verkoop van woningen. “Mijn focus ligt altijd op de behoefte van de klant. Wat heeft hij nodig? De een vraagt vooral om informatie, de ander zegt: neem het maar uit handen. Hierin probeer ik mensen zo goed mogelijk te begeleiden en adviseren. Kwaliteit en aandacht staan hierbij voorop.”

Goed luisteren
Openheid, betrokkenheid en plezier hebben ziet hij als kernwaarden in zijn werk. “Klanten behandel ik zoals ik zelf behandeld wil worden. En mijn kracht is, denk ik, dat ik goed luister naar iemands verhaal. Ik ben zelf vrij rustig van aard, dat helpt. Zeker wanneer bepaalde emoties een rol spelen. Dan bespreken we dat eerst. Daarna kijk ik naar wat ik verder voor diegene kan betekenen.” Libbe vindt dat het mooiste aan zijn werk. “Dat mensen mij het vertrouwen geven hen te helpen bij het kopen of verkopen van een woning.” 

Adres

Hellasstrjitte 14
9051 KK Stiens
Friesland