Thumbnail
Gepubliceerd: 10-10-2008 Laatste update: 16-11-2018

Voor Hilda van der Tuin en Paul Harts was het al krapjes, maar nu is het dan toch officieel. De particuliere opdrachtgevers gaan de verhuisdatum van 1 november niet redden. Er moet nog teveel gebeuren. Lees hieronder de nieuwste aflevering van de column De Bouwmeester uit de Cobouw van 7 oktober:

Na alle inspanningen en stress om maar geen vertraging op te lopen, komt dan toch de grootste tegenvaller van ons bouwproject: we kunnen naar verwachting pas op 20 december, in plaats van op 1 november, ons nieuwe pand betrekken.

Vermijden gesteggel over aansprakelijkheid

De reden is in ons eigen belang, de bouwer wil niet dat de verschillende betrokken partijen elkaars werk gaan beschadigen en dat er vervolgens gesteggel ontstaat over aansprakelijkheid. Het kantoor zal waarschijnlijk iets eerder klaar zijn, maar 1 november wordt het in ieder geval niet, terwijl de huidige kantoren al wel opgezegd zijn. We besluiten dat onze medewerkers dan maar zoveel mogelijk thuis of bij de klant moeten werken bij gebrek aan kantoor.

Alleen de boekhouder van Paul zal vanaf 1 november in het nieuwe kantoor bivakkeren. Die is afkomstig van V&D en die weet niet beter dan dat er om hem heen altijd geboord, gezaagd, geplakt en verhuisd werd. Dus die is gewend aan bouwactiviteiten om zich heen. Voor mij als astmapatiënt is het niet te doen om in een ruimte te werken die op dit moment (met afgeplakte ruiten, dus zonder dat er gelucht kan worden) zo stoffig is dat ik niet eens tien minuten binnen kan zijn zonder benauwd te worden.

Veel stof

Het verbaast ons dat de tegelzetters binnen zonder enige bescherming aan het werk zijn. We vinden het ook wel merkwaardig dat ze geen karretje of iets dergelijks hebben om tegels ter plaatse te krijgen, ze sjouwen ze allemaal handmatig naar binnen. De belofte is dat ons nieuw afzuigsysteem met ventilatoren op het dak straks zoveel lucht door het pand heen kan blazen dat al het stof eruit geblazen wordt. Dan moet er natuurlijk wel eerst stroom aanwezig zijn. Redelijk vervelend, want onze nog niet aanwezige garagedeur wordt ook door stroom aangedreven, en de garage is nog gedurende een maand of twee de enige plek waar we spullen kunnen opslaan. De enorme hoeveelheid stof belemmerd de aanleg van de glasvezelverbinding in de serverruimte. Die moet namelijk aangelegd worden in een stofvrije omgeving. Omdat er net te weinig tegels waren hebben de tegelzetters de serverruimte nog even niet betegeld, want dat was de minst belangrijke ruimte.

Nog geen internet, telefoon en water

Werken in een kantoor waar nog volop gebouwd wordt is tot daaraan toe, maar werken zonder internet en telefoon is niet te doen. Water op de werkplek is ook wel handig, maar ook nog niet aanwezig. En dan moeten er nog voor 1 november parkeerplaatsen aangelegd worden, want de bouwplaats is nu een moeras waar zelfs de boekhouder zijn nieuwe Saab niet durft te parkeren.

Bron: Cobouw 7 oktober 2008