Whitepress
Gepubliceerd: 17-05-2023 Laatste update: 03-11-2023

Binnenkort krijg je de sleutels van een nieuwe woning. Voordat hier gewoond kan worden, moet er nog wel een hoop gebeuren. Vooral op het gebied van verduurzaming. Duurzaam wonen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn geworden. Een duurzaam huis draagt bij aan een hoger wooncomfort, een lagere energierekening en verhoogt de waarde van het huis.

Vaak worden er pas duurzame maatregelen genomen wanneer een huis verbouwd wordt of oude apparaten stuk zijn gegaan. Maar waarom niet eerder? Nu je een nieuwe woning betrekt, is dit het perfecte moment om direct aan een betere isolatie te werken. Maar hoe kun je jouw nieuwe woning verduurzamen? Waar denk je dan aan? 

Nieuwe verlichting 

Grote kans dat er al nieuwe lampen gekocht zijn of dat deze nog op de planning staan. Goede verlichting doet wonderen voor de functionaliteit en sfeer binnen een ruimte. Dit draagt echter ook bij aan de elektriciteitsrekening. Daarom is het verstandig om ook over het soort lampen na te denken. Kies je voor duurzaam, dan zijn led lampen verreweg de beste optie. Deze lampen hebben een zeer lange levensduur, verbruiken minder elektriciteit en zijn ook nog eens in alle soorten en maten verkrijgbaar. Dit maakt ze voor iedere woning en ruimte geschikt. 

Betere isolatie 

Koop je een oudere woning? Dan zal deze waarschijnlijk nog niet zo goed geïsoleerd zijn. Veel oudere woningen hebben nog enkel glas en schieten tekort als het gaat om alledaagse isolatie. Slechte isolatie heeft invloed op de energierekening, maar ook op het wooncomfort. Dit is duidelijk te merken aan het feit dat deze woningen in de winter erg koud en tochtig zijn, terwijl het er gedurende de zomermaanden veel te warm is. Met isolatie van dak, vloer, ramen en spouwmuren blijft de temperatuur aangenaam in huis en hoeft er minder gestookt te worden. Bovendien ontvangt het huis hierdoor een hoger energielabel, wat weer invloed heeft op de waarde van de woning. 

Wist je dat je het isoleren van de woning vaak op kunt nemen in de hypotheek? Vraag gerust naar de mogelijkheden bij jouw hypotheekverstrekker. 

Zonnepanelen plaatsen 

Mede door de energie- en de coronacrisis zagen we de afgelopen jaren een enorme run op zonnepanelen. Plotseling lijken ze vrijwel overal te liggen. Die populariteit neemt nog steeds toe. Dat is niet zonder reden, want mensen proberen steeds meer zelfvoorzienend te leven. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. Dit maakt dat we vaker voor zonnepanelen en/of een warmtepomp kiezen. Op die manier kan elektriciteit (of gas) zelf opgewekt worden via natuurlijke grondstoffen. 

Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen niet altijd even veel rendement opleveren. Dit hangt volledig af van de ligging van het huis en het soort dak. Vraag daarom voordat je deze laat plaatsen eerst of een deskundige komt kijken. Deze kan beoordelen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en of het überhaupt zinvol is om zonnepanelen te plaatsen.