Hypotheker
Gepubliceerd: 24-03-2023 Laatste update: 10-01-2024

Als je een hypotheek gaat afsluiten, heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Wij noemen de meest voorkomende vormen en de voor- en nadelen ervan.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt dat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin betaal je vooral veel rente en minder aflossing. Hoe langer de looptijd van de hypotheek, hoe meer je gaat aflossen en hoe minder rente je betaalt. Dit betekent dat je gedurende de looptijd steeds minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Op het moment dat de hypotheek afloopt, heb je de hele hypotheekschuld afgelost.

Je kiest voor een annuïteitenhypotheek als je een voorspelbare maandlast wilt hebben. Omdat het bedrag dat je elke maand betaalt hetzelfde blijft, kun je je budget makkelijker plannen.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt dat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Bij een lineaire hypotheek blijft het aflossingsbedrag hetzelfde, terwijl de rente elke maand lager wordt. Je netto maandlast daalt dus op den duur. Ook voor de lineaire hypotheek geldt dat je de gehele hypotheekschuld op de einddatum hebt afgelost.

Je kiest voor een lineaire hypotheek als je zo snel mogelijk wilt afbetalen. Omdat het aflossingsbedrag elke maand hetzelfde blijft, betaal je elke maand meer af dan bij een annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je alleen rente betaalt. Je stort in principe geen geld meer in op de hypotheek, maar het geld dat je hebt geleend blijft staan. Hierdoor heb je maandelijks lagere kosten.

Omdat je een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd niet automatisch hebt afgelost, is het verstandig om zelf te sparen voor de aflossing van de hypotheek. Anders moet je aan het eind van de looptijd je huis verkopen of je hypotheek oversluiten naar een andere vorm.

Tegenwoordig mag je tot maximaal 50 procent van de WOZ-waarde een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Ook kun je geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek.