Groepenkast
Gepubliceerd: 23-11-2022 Laatste update: 14-11-2023

Het wordt regelmatig als het hart van een woning beschouwd; de groepenkast. Vanuit de meterkast wordt de binnenkomende elektrische stroom door de woning geleid, om deze vervolgens weer naar buiten te begeleiden. Als poortwachter controleert de meterkast, specifiek de aardlekschakelaar, of de binnenkomende stroom even groot is als de uitgaande stroom. Zou dit niet het geval zijn, dan lekt er mogelijk ergens stroom uit het circuit in huis. Het leidt ertoe dat de aardlekschakelaar omspringt.

De groepenkast binnen de meterkast zorgt voor de verdeling van de binnenkomende stroom over de diverse ruimtes. Op iedere groep uit de groepenkast kan voor 3.600 Watt aan apparatuur worden aangesloten. Overschrijd je dit maximum? In dat geval springt de schakelaar van de individuele groep om en ontvangen de aangesloten apparaten geen stroom meer; er is sprake van een overbelasting.

Wil je zelf aan de slag gaan met een groepenkast samenstellen? In dat geval zijn de reeds genoemde factoren punten om rekening mee te houden bij het ontwerpen hiervan.

 
Bekijk hoeveel Watt verschillende apparaten gebruiken

Bij het ontwerpen van een groepenkast is een belangrijke eerste vraag hoeveel groepen je nodig verwacht te hebben. In de keuken heb je vaak al meerdere losse groepen nodig. Denk aan een losse groep voor de oven, een losse groep voor de vaatwasser, enzovoorts. Maak vooraf een overzicht van de hoeveelheid Watt die bepaalde apparaten in huis nodig hebben. Je hoeft dit niet per lamp te bepalen; focus je op de grotere elektrische apparaten. Op basis van deze lijst kun je vervolgens vaststellen hoeveel groepen je nodig hebt in de groepenkast. 

Op het moment dat het ontwerp gereed is, kun je de groepenkast op maat online bestellen. De groepenkast is volledig bedraad en voorzien van beveiligingscomponenten wanneer je deze bij een betrouwbare aanbieder bestelt. Na levering van de op maat bestelde groepenkast kun je deze zelf installeren. 

 

Zelf een groepenkast vervangen

In de basis is het toegestaan om een bestaande groepenkast zelf te vervangen. Houd er echter rekening mee, dat dit niet zonder risico is. Doe dit het liefst met iemand die meer ervaring heeft in dergelijke klussen. Nog veiliger is het om het plaatsen van de op maat ontworpen groepenkast over te laten aan een elektriciën. Het voorkomt fouten in de aansluiting, met alle risico’s van dien. Voor het aansluiten van een geheel nieuwe groepenkast heb je de hulp van een elektriciën altijd nodig; deze moet over het zogenaamde “zegelrecht” beschikken.