Architect in Amsterdam
Gepubliceerd: 22-12-2021

Goede isolatie is als een warme trui. Maar dan wel een die je warm houdt in de winter, koel in de zomer en waar je niet in gaat zweten….

Wat doet een isolatiemateriaal

Het houdt je huis warm en geeft comfort door minder koude buitenwanden. Maar er komt meer bij kijken: dat isolatiemateriaal zit er ook in de zomer. In tegenstelling tot een warme trui is het een “all year round” kledingstuk en moet het inspelen op wisselende omstandigheden. En naast de temperatuur verandert ook de luchtvochtigheid, binnen en buiten, per seizoen en binnen een etmaal.

Isolatiematerialen hebben verschillende eigenschappen. Je moet dus per situatie een keuze maken. Sommige hebben een hoog isolerend vermogen, vooral die op kunststof-basis, waardoor je met een beperkte dikte al veel warmte binnen houdt. Andere hebben meer dikte nodig maar presteren ecologisch en akoestisch beter. En omdat isolatie in feite stilstaande lucht is moet er geen directe luchtstroom langs lopen en moet het zonder kieren zijn, anders verliest het veel effect.

Dan de zomersituatie. De brandende zon op je gevel buiten houden is iets anders dan bij vrieskou warmte binnen houden. Bij die hogere zomertemperaturen wordt de vraag hoeveel warmte de isolatieschil tegenhoudt en hoeveel warmte die vasthoudt. Net als een warme stenen muur geeft het die warmte dan weer af als het buiten afkoelt. Houtvezelplaat en andere houtachtige isolatiematerialen zijn daar in het algemeen goed in, lichte schuimplaten niet. Er zijn ook materialen die massa en isolerend vermogen combineren.

En het vocht? Om “tocht” in je spouw te voorkomen zit daar een windscherm aan de buitenkant, zeker bij een dunne gevelbekleding. Dat werkt dan als een windjack over een wollen trui. Vochtkerend, winddicht, maar dampdoorlatend: je isolatielaag moet wel uit kunnen drogen. Als je het vocht van binnen tegenhoudt met een plastic folie, een damprem zoals bij houten gebouwen vaak gedaan wordt, dan blijft het binnen klam. En je moet dat perfect uitvoeren, anders tast het vocht door kieren en rond openingen voor stopcontacten je isolatie aan.

 

Wil je geen klam binnenklimaat?

Dan maak je een opbouw waarbij de dampdiffusie- weerstand van binnen naar buiten afneemt, met een isolatiemateriaal dat tegen vocht kan, zonder damprem aan de binnenkant. Wol is dat ene isolatiemateriaal dat zich van vocht niets aantrekt, dat is zelfs nat isolerend. Maar ook natuurlijke isolatiematerialen kunnen er mee omgaan, die mogen nat worden, isoleren dan minder maar krijgen hun isolatiewaarde terug als ze weer droog zijn.

Bij elkaar dus een aantal factoren die je keuzes en je totale wandopbouw bepalen: het is een dynamisch geheel van warmte en vocht, binnen en buiten waarmee je een buffer creëert zodat het binnen warm, koel, droog maar niet klam is. En dat in een buitenklimaat waar de temperatuur en de luchtvochtigheid voortdurend in beweging zijn. Een warme trui die ’s zomers koel blijft en rekening houdt met jouw temperatuur en die je ook nog laat transpireren. Die trek je niet meer uit.