Homestead Rescue
Gepubliceerd: 30-06-2021

Zelf bouwen, zelfvoorzienend wonen, van niets of niemand afhankelijk: de Canadese familie Raney verheft het allemaal tot kunst in Homestead Rescue, het programma op Discovery waarin vader Marty en zijn kinderen Misty en Matt andere families helpen met het verbeteren van hun zelfvoorzienende woonplek. Het is wel even wat spectaculairder dan het gemiddelde woonprogramma.

Blokhut op een klif

Ook de woonplek die de Raneys zelf gecreëerd hebben onderaan een klif in een woest bos in Alaska, wekt vooral bewondering. Anders dan bij veel Nederlandse woonprogramma's gaat het er ruig aan toe, geheel in samenspraak met de omgeving. Het programma heeft wonen niet als hoofddoel: overleven heeft de eerste prioriteit. Tegelijkertijd wil de familie graag op een duurzame manier gebouwen neerzetten, maar elke klus zorgt weer voor een nieuwe. "Je wilt een blokhut op die klif? Prima, maar dan moeten we eerst een weg aanleggen om überhaupt op die klif te komen. Ik ga de graafmachine halen". Waarna de graafmachine eerst weer een rivier over moet worden geholpen door middel van een zelf aangelegde kabelbaan. Dat werk.

Water en een eigen energieleverancier

Het zoeken en graven naar waterbronnen gebeurt veelvuldig in Homestead Rescue. De eerste levensbehoefte bij een homestead oftewel een zelfvoorzienende woonplek, is immers water. Om te drinken, te wassen, te koken, en ook om de moestuin te bevochtigen. Het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden is inherent aan deze manier van leven. Net als het realiseren van een eigen energievoorziening, want in het buitengebied ben je je eigen energieleverancier. Dit kan met zonnepanelen, maar ergens in de serie wordt op zo'n plek een oliebron ontdekt net als een bijna antieke pomp om het kostbare goedje uit de grond te halen. Marty Raney krijgt het gevaarte hoogstpersoonlijk aan de praat. Het is fascinerend om te zien hoe hij zijn eigen ervaring als onafhankelijke wildernis-bewoner doorgeeft aan zijn leergierige kinderen. Hij toont daarbij steevast zijn gehavende werkhanden als zijn cv.

Drainagesysteem voor de moestuin (met regenwater)

Het (her)bouwen van huizen gaat op weinig subtiele wijze. De specialiteit van de familie Raney is de blokhut. In hun zelfgebouwde houtzagerij veranderen lange boomstammen in decimeters dikke balken, die (met de hand!) op elkaar gestapeld worden. Wat dat betreft is het bosrijke Canada niet te vergelijken met Nederland, waar een stuk grond met een groot bos (waar eigenhandig gekapt mag worden) een vrijwel onhaalbare kaart is. Maar op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld bij het aanleggen van een drainagesysteem dat regenwater over de moestuin verdeelt, is de nodige inspiratie op te doen - regen hebben we immers genoeg in Nederland. Net als de manier waarop kippenhokken, steigers en warmtebronnen worden gerealiseerd. Homestead Rescue is te zien op Discovery.