knauf
Gepubliceerd: 16-11-2020

Het zou zo kunnen zijn dat je woning wel een kruipruimte heeft, maar dat deze erg slecht toegankelijk is. Mogelijk komt dit doordat de kruipruimte geen ingang heeft of juist heel erg laag is. Als je toch de vloer van onder af wilt isoleren dan zul je de kruipruimte eerst goed toegankelijk moeten maken. Dit kan gedaan worden door een doorgang te maken, maar je kunt de ruimte ook uit laten graven of zuigen. Het kruipruimte kan dan op twee manieren geïsoleerd worden. Bodemisolatie is mogelijk, maar vloerisolatie ook. Hierover kun je meer lezen over deze twee soorten isolatie, waarbij je ook de opties kunt lezen.

Bodemisolatie

Een kruipruimte is onverwarmd, hierdoor trekt het vocht aan. Mogelijk kan dit ervoor zorgen dat de rest van je woning ook vochtig wordt. Na verloop van tijd zal er dan een muffe geur in huis hangen. Door de bodem te isoleren wordt de kruipruimte minder vochtig, waardoor het dus in huis ook minder vochtig zal zijn. Bovendien zorgt het in de zomer voor een geringe thermische isolatiewaarde. In de winter werkt bodemisolatie juist de andere kant op. In de winter wordt er geen warmte afgegeven aan de funderingsmuren. Er zal dus harder gestookt moeten worden om het huis goed te kunnen verwarmen. Het is daarom verstandig om alleen bij een vochtprobleem een vochtwerende bodemfolie zonder isolatiewaarde te gebruiken. Hierbij kun je gebruik maken van diverse soorten isolatiematerialen. Zo is een vochtwerende bodemfolie dus mogelijk, maar je kunt ook kiezen voor schelpen. Dit wordt al jarenlang gebruikt als isolatiemateriaal. Hetzelfde geldt voor EPS parels, korrels of chips. Deze kunnen ook in een lage kruipruimte gebruikt worden, want ze worden de ruimte ingespoten. 

Vloerisolatie

Ook het isoleren van de vloer is dus mogelijk, hiermee zul je over het algemeen het hoogste rendement behalen. Wel moet de kruipruimte hiervoor een minimale hoogte hebben. Bij een houten vloer moet het minimaal 35 centimeter hoog zijn, terwijl een betonnen vloer een minimale hoogte van 50 centimeter moet hebben. Als dit het geval is dan kun je gebruik maken van allerlei opties. Zo is glaswol mogelijk, wat je doet met platen of rollen. Het is relatief goedkoop, maar het mag niet nat worden. Steenwol is meestal ietsjes duurder dan glaswol. Ook dit materiaal mag simpelweg niet nat worden. Om een vloer te isoleren kun je ook kiezen voor pir isolatie. PIR platen hebben een hoge isolatiewaarde. PIR platen zijn stug en niet flexibel; de doorgang van de kruipruimte moet dan wel breed genoeg zijn om de platen naar binnen te krijgen.

Een vloer kan daarnaast nog geïsoleerd worden met PUR schuim. Dit werkt naadloos en kan hierdoor gebruikt worden op moeilijk bereikbare plekken, zoals een slecht toegankelijke kruipruimte. PUR schuim is wel giftig, dus het is verstandig om hiervoor een specialist in te huren. 

Thermokussens zijn ook nog een mogelijkheid, waarbij je kunt kiezen tussen twee verschillende folies.