ventilatie
Gepubliceerd: 12-08-2020

Wist je dat wij zo’n 80% van de dag binnen in een gebouw doorbrengen? Dat is veel en daarom is het belangrijk dat de lucht binnen goed is geregeld. Wij vertellen je wat goed ventileren is en hoe je ervoor kunt zorgen dat de lucht binnen jouw woning goed is voor je gezondheid.

Wat is ventilatie?

Met ventilatie zorg je ervoor dat er nieuwe frisse lucht in een ruimte komt. Eigenlijk is het openzetten van een raam of deur dus ook een vorm van ventileren. Qua warmte is het alleen niet altijd prettig om zo’n groot object open te hebben staan. Toch is het belangrijk om je woning de hele dag te blijven ventileren. Woningen zijn tegenwoordig namelijk een stuk beter geïsoleerd dan vroeger. Een oplossing voor constante ventilatie, maar geen kou in huis is mechanische ventilatie. Dit is een van de meest gebruikte ventilatiesystemen. Samen met warmte terugwin installaties (wtw-units).

Ventilatie reinigen

Goed dat je al een ventilatiesysteem in huis hebt of dat je er een wilt laten plaatsen. Vergeet deze niet om de zoveel tijd te laten reinigen (wtw unit schoonmaken). Het is namelijk erg belangrijk om je mechanische ventilatiesysteem regelmatig te laten reinigen. Anders worden de ventilatiekanalen een verzamelplek voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit geeft vervelende en grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in je huis. Hiernaast werkt je ventilatiesysteem niet optimaal en kan hij meer energie verbruiken dan nodig. Een ventilatiesysteem kun je niet zelf reinigen. Hier heb je de hulp en materialen van een professioneel bedrijf voor nodig. Heb je een verouderd ventilatiesysteem binnenshuis of werkt je systeem niet meer goed? Dan kunnen zij ook je ventilatie box vervangen.

Waarom is het ventileren zo belangrijk?

Zoals eerder gezegd is goede ventilatie en luchtverversing ontzettend belangrijk voor ons. Vuile vieze lucht die rondhangt in huis is erg slecht voor onze gezondheid. Door slechte ventilatie kan er een vochtprobleem ontstaan binnen je huis, wat zorgt voor de ontwikkeling van verschillende schimmels en fijnstof. Deze kunnen leiden tot erg vervelende gezondheidsklachten.

Gezondheidsklachten

De gezondheidsklachten waar je mee te maken kunt krijgen bij slechte ventilatie kunnen erg vervelend zijn. Vaak denkt men bij het ontstaan van deze klachten ook niet als eerste aan een slechte ventilatie. Eerst denk je aan een verkoudheidje, griepje of wellicht stress. Als je hier last van krijgt is het dus handig als je eerst even checkt of je wel genoeg frisse lucht krijgt binnen je woning. Dan kun je daarop inspelen en je ventilatiesysteem aanzetten, mits deze naar behoren werkt en recentelijk is onderhouden. Je zult dan zien dat je klachten snel afnemen. De gezondheidsklachten waar je last van kunt krijgen door slechte ventilatie zijn:

  • Hoofdpijn
  • Uitdroging van de huid
  • Duizeligheid/ je licht voelen in je hoofd
  • Droge en prikkende ogen
  • Benauwdheid en ademhalingsproblemen
  • Uitslag op de huid
  • Donkere kringen onder je ogen
  • Vermoeidheid
  • Een chagrijnig gevoel

Opmerkelijk zijn de uitkomsten van het onderzoek dat de Universiteit van Maastricht heeft gedaan. Hier kwam naar voren dat er een duidelijke relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. Mensen met een slechte ventilatie binnen hun woning zijn gemiddeld gezien een stuk meer en ook langer ziek, dan mensen die wel de juiste ventilatie in huis hebben.

Waarde van je woning

Slechte ventilatie in je huis is niet alleen vervelend voor je gezondheid. Het kan ook gevolgen hebben voor de waarde van je huis. Als je woning namelijk niet genoeg frisse lucht krijgt, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan. Deze vochtproblemen kunnen dan weer zorgen voor schimmel in huis, te veel condens op je ramen, zilvervisjes en andere ongedierte waar je echt niet op zit te wachten. Dit heeft een slechte invloed op de waarde van je woning.

Zo werkt ventilatie

Ventilatie kan naast ventilatiesystemen ook op een natuurlijke manier worden gereguleerd. Verse lucht wordt dan aangevoerd en de vervuilde lucht binnenshuis wordt dan afgevoerd door verschillen in de temperatuur en luchtdruk. Hoe groter deze verschillen zijn, hoe meer verse lucht er naar binnen komt en vieze lucht er naar buiten gaat. Het nadeel van luchten op een natuurlijke wijze (met de deur open of het raam open) is dat er ook een hele hoop koude lucht de woning in zal gaan. Dit is natuurlijk vooral in het najaar en de winter vervelend. Niemand heeft het graag koud in huis, daarom wordt er een stuk minder geventileerd dan eigenlijk goed voor je is.

Vroeger en bij oudere huizen kwam er voldoende frisse lucht binnen via kieren en gaten in een huis. Tegenwoordig is dit bijna niet meer het geval, want huizen worden steeds beter geïsoleerd. Een oplossing om dan alsnog genoeg schone lucht binnen te krijgen is mechanische ventilatie. Vaak worden deze al bij de bouw van een woning geplaatst. Als er vuile lucht binnen een woning is, dan wordt deze afgevoerd door middel van een gemotoriseerd systeem. Afhankelijk van het systeem wordt er weer schone lucht naar binnen gebracht via luchtkanalen of ventilatieroosters in de gevel van een woning en/of ramen.

Verschillende soorten ventilatie

Er zijn twee verschillende soorten ventilatie. Er is een systeem dat alleen vervuilde lucht afvoert. Dit wordt mechanische ventilatie genoemd. Het andere systeem zuigt ook vervuilde lucht af, maar in tegenstelling tot mechanische ventilatie zorgt deze er ook voor dat er schone en verwarmde lucht in de woning wordt geblazen. Dit systeem wordt ook wel wtw, of warmte terugwinsysteem genoemd. We begrijpen dat je eigenlijk geen idee hebt welke van deze twee types ventilatie je wellicht al hebt. Om te zien welk type systeem je hebt, kun je kijken naar de volgende dingen:

  • De grootte van de ventilatiebox.
  • Ventielen in huis. Deze zitten aan je muur of aan het plafond. Bij een mechanisch ventilatiesysteem zitten deze meestal alleen in de keuken, wc en/of de badkamer. Als er op meerdere plekken in huis ventielen en of luchtroosters zijn, dan heb je een wtw ventilatie in huis.