breda capo
Gepubliceerd: 10-06-2020

BREDA - Waar kunnen we bouwen, in eigen beheer? Het was die vraag die Jasper Korving uit Prinsenbeek samen met strijdgenoten bijna drie jaar geleden opwierp op het stadhuis. Er zit nu enige beweging in, maar of het genoeg is? ,,Het is een rituele dans.”

Het wapengekletter van toen was niet aan dovemansoren besteed. De gemeenteraad kwam met een motie: laat vijf procent van de in totaal 6000 woningen die tot 2022 versneld gebouwd moeten worden uit cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap) bestaan. Dan gaat het om 300 woningen.

Mooi gedachtegoed

De tijd begint inmiddels te dringen, de politiek vindt dat er te weinig gebeurt. Wethouder Daan Quaars (VVD, wonen) belooft een extra inspanning te doen maar staat ook met zijn rug tegen muur. Hij spreekt van ‘mooi gedachtegoed’, dat bewoners samen willen bouwen. ,,Maar als particulieren nu bij de gemeente aankloppen kunnen we niet anders dan nee verkopen. We beschikken zelf nauwelijks over grond.”

Grondpolitiek?

Die zwakke grondpositie voert terug naar de bankencrisis toen Breda liefst 130 miljoen euro aan grondwaarde moest afboeken (2013). ,,Er is in de jaren erna nooit meer iets aan actieve grondpolitiek gedaan. We zijn nu bezig met beleid, om cpo te bevorderen. We zijn daar druk mee bezig.”

Een oplossing is volgens Quaars om de markt op te zoeken. Er lopen, zegt hij, gesprekken met ontwikkelaars over vijf ‘versnellingsprojecten’, om particulieren daar mee te laten doen. Geen gemakkelijke opgave, zegt hij er direct bij. De ontwikkelaar heeft commerciële belangen, het is nog maar de vraag of ze particulieren laten instappen.

De initiatieven voor ‘zelfbouw’ stapelen zich intussen op. Op het stadskantoor liggen al vijftien tot twintig aanvragen. Eén van de laatste cpo’s kwam eind 2018 van de grond, na vier jaar touwtrekken: Senioren Appartementen Prinsenbeek (SAP), 14 appartementen in de Vijverstraat.

Er is wel mailwisseling

Jasper Korving: ,,Er is niets veranderd. Het is een rituele dans die de gemeente doet. Er is wel mailwisseling: dat ze er echt ver mee zijn. Maar jaren geleden wisten we ook al dat de gemeente zonder grond zat. Die vraag om grond hebben we ook niet neergelegd.”

‘Ik moet het nog zien’

Hij vervolgt: ,,Het gaat erom dat de gemeente faciliteert, bijvoorbeeld in het geval we zelf grond aankopen. Kan de gemeente iets betekenen in voorfinanciering, in garant staan? Denk mee over hoe we het kunnen inrichten.” 

Over de gesprekken met ontwikkelaars: ,,Ik moet het nog zien. Dan is het al snel dat we een woning mogen kopen en er zelf een erker of zo in mogen tekenen. Maar dat is geen cpo.”

bron: BNDeStem (Palko Peeters 09-06-20)