voordelen van CPO
Gepubliceerd: 05-05-2020

Wanneer je zelf een huis wil bouwen kan dit alleen in particulier opdrachtgeverschap of met een groep andere mensen. In vaktermen heet dit collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Je werkt samen met een groep andere mensen aan het realiseren van jullie droomhuis. Hier zitten diverse voordelen aan dankzij de schaalvoordelen die je als groep hebt.

Hoe werkt CPO?

De vorming van jouw CPO start bij een locatie die voor dit doel beschikbaar is gesteld door bijvoorbeeld een corporatie, de gemeente of een particulier. Samen met je toekomstige buurtgenoten richt je een vereniging op die optreedt als de officiële opdrachtgever van het nieuwbouwtraject. Je kiest samen de partners die het traject gaan realiseren, zoals de architect aan aannemer. Het valt aan te raden om een rechtsbijstandverzekering te hebben, vóórdat je aan zo'n groot en kostbaar traject begint. Er is nou eenmaal het risico op geschillen. Bedenk je ook dat zo'n verzekering alleen dekking geeft indien deze wordt afgesloten voordat een conflict ontstaat. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat er vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden met de gemeente over de mogelijkheden op de uitgekozen locatie. Dit gaat bijvoorbeeld over kosten, gebruik van ruimte en vormgeving. Ook binnen de bouwgroep moeten er duidelijke onderlinge afspraken gemaakt worden over budget, tijd en woonwensen.

Financiële voordelen

Een van de grootste voordelen van CPO is het schaalvoordeel. Doordat je met een groep anderen werkt kun je flink besparen op de kosten van jouw droomhuis. Zo kunnen jij en je toekomstige buren alle materialen groot inkopen, zoals bakstenen, dakpannen en cement. Doordat je een vereniging vormt wordt het risico verdeeld over de hele groep. Daarnaast is er nog een ander financieel voordeel in de vorm van subsidies. Diverse provincies in Nederland bieden specifieke subsidies aan voor CPO-projecten, zoals in de provincie Gelderland. Raadpleeg de website van jouw gemeente of provincie om er achter te komen of er subsidie beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn.

Sterke band toekomstige buren

Een ander groot voordeel van een CPO is dat je jouw toekomstige buren tijdens het traject al goed leert kennen. In overleg richten jullie de eigen buurt naar jullie specifieke wensen in. Jullie beslissen immers samen over het ontwerp en de vormgeving van de woningen, de plek en de afwerking. CPO wordt vaak gevormd door gelijkgestemden die bijvoorbeeld specifieke duurzame doelstellingen hebben. De woningen die gebouwd gaan worden voldoen aan de budgetten van de bewoners en worden gebouwd tegen kostprijs. Anders dan bij een projectontwikkelaar, waarbij woningen verkocht worden tegen de marktprijs. Hier komen vergaderingen, buurtborrels en workshops bij kijken, omdat er redelijk wat overleg nodig is. Tijdens bijeenkomsten kunnen jullie keuzes en opties op elkaar af stemmen en hierdoor ken je jouw buren dus al goed voordat je in je nieuwe huis woont.