klashuizen Haarlem
Gepubliceerd: 09-02-2020

Het klinkt zo idyllisch. Met de hele straat aan de slag om 21 gedateerde huizen om te toveren tot moderne woningen. Maar anderhalf jaar klussen is zwaar. Toch zouden de meeste zelfbouwers uit de Alberdingk Thijmstraat het zo weer doen. In het Haarlems Weekblad werd hiervan op 8 februari 2020 verslag gedaan. 

Amsterdamsebuurt

Ricardo en Friso zijn twee van de trotse nieuwe bewoners van de straat in de Amsterdamsebuurt. Ricardo woont inmiddels al met zijn vriendin in hun nieuwe huis. Friso woont er ook al, hoewel hij nog niet helemaal klaar is. Bijna 100 jaar na de oplevering zijn de 21 huizen in de straat helemaal energiezuinig verbouwd.

Commissies

Hoe pak je zoiets aan, samen met de buren verbouwen? De 21 huishoudens richtten hiervoor een zelfbouwgroep op, met Friso als voorzitter. Er komt immers veel bij kijken. "We hadden alle werkzaamheden verdeeld over commissies. Een bouwcommissie, een inkoopcommissie en een groep die zich bezighield met subsidies. Dat was een goed idee, want anders viel het werk niet te organiseren."

Best uitdagend

De bewoners hebben gezamenlijk ongelofelijk veel werk verzet, iets om trots op te zijn. En dat naast de dagelijkse werkzaamheden! Om iedereen te informeren, vorderingen bij te houden en beslissingen te nemen, kwamen de leden elke twee weken samen voor een ledenvergadering. "Dat was heel nuttig, ook om het overzicht te behouden. We bespraken de stand van zaken, stelden nieuwe doelen en verdeelden taken. Ook hielden we stemmingen om besluiten te nemen, waarover de meerderheid van de leden het eens moest worden. Naast de ledenvergaderingen kwamen de commissies onderling ook bijeen, waardoor je soms wekelijks een vergadering had."

Wat was de grootste uitdaging? "Waarschijnlijk wel om 1,5 jaar het enthousiasme vast te houden. Dat lukte niet altijd even goed met zo'n grote groep mensen. Niet iedereen is even ondernemend en dat leidde weleens tot discussies. Het op een lijn komen met elkaar als hobby-klussers en onze 21 wensen overbrengen op de professionele aannemer waren ook uitdagend. De aannemer wilde bijvoorbeeld verder, terwijl wij nog moesten stemmen."

Leerzame periode 

Ricardo had een doel voor zichzelf: 'leren klussen'. "Als je nog niet kunt klussen, gaat er veel tijd zitten in het uitzoeken hoe je iets moet doen; informatie inwinnen, materialen kiezen en inkopen. Als iemand mij nu vraagt of ik kan klussen, dan zeg ik volmondig: JA!"

Een van de doelen van het project was het krijgen van energielabel A voor alle woningen. Is dat gelukt? "Ja, iedereen heeft dat behaald. Zo zijn alle woningen extreem goed geïsoleerd, voorzien van de juiste ventilatie en iedereen heeft minstens een HR cv-ketel. Ongeveer de helft van de bewoners is verder gegaan en heeft gekozen voor een zonneboiler met warmtecollector en ventilatiewarmtepomp, een luchtwaterwarmtepomp en/of zonnepanelen. De individuele keuze was vaak afhankelijk van de financiële haalbaarheid of het vertrouwen in het toekomstige rendement."

Eindresultaat

Terugkijkend op het bouwproces zijn ze tevreden met het eindresultaat. Ricardo: "De tijd, de moeite en het geld die erin zitten, zijn het allemaal waard geweest. We hebben er een geweldig huis aan overgehouden. En doordat je alle buren kent, is er een bepaalde saamhorigheid. Je kunt altijd bij elkaar terecht." Friso sluit zich daarbij aan: "Ondanks dat mijn huis nog niet helemaal klaar is, bevalt het uitstekend. Ik heb nu veel meer ruimte en een fantastisch uitzicht over de stad vanuit mijn slaapkamer."

bron: 8 februari 2020, haarlemsweekblad.nl