bewaar maken, beroep aantekenen
Gepubliceerd: 24-10-2019

Wie een sociale huurwoning bewoont, kan bij een laag inkomen huurtoeslag krijgen. Maar heb je daar ook recht op als je samen met andere huurders een wooncoöperatie opzet? De Raad van State deed hierover op 7 augustus 2019 uitspraak.

Aanvraag huurtoeslag afgewezen

De bewoners van Ecodorp Boekel werden geconfronteerd met een afwijzing van een aangevraagde huurtoeslag met als argument dat de aanvrager niet alleen lid, maar ook bestuurder van de wooncoöperatie was. Omdat de bestuurder de hoogte van de huur kon beïnvloeden, kwam de aanvrager als lid niet voor huurtoeslag in aanmerking, aldus de Belastingdienst. De wooncoöperatie die door de huurders zelf is opgezet is tenslotte eigenaar van de sociale huurwoningen en verhuurt deze woningen aan haar leden. Via de wooncoöperatie zijn de leden (huurders) ook zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. 

Rechtszaak wooncoöperatie

De wooncoöperatie spande vervolgens een rechtszaak aan. De rechter stelde de wooncoöperatie niet in het gelijk. Daarop werd hoger beroep aangetekend bij de Raad van State.

Uitspraak huurtoeslag Raad van State

De Raad van State oordeelde dat de aanvrager van de huurtoeslag weliswaar als bestuurder van de wooncoöperatie invloed op de hoogte van de huur kon uitoefenen, maar de hoogte van de huur in die hoedanigheid niet eenzijdig kon aanpassen. Dat is alleen de bevoegdheid van de wooncoöperatie. Een bestuurder van een wooncoöperatie wordt dus in de uitspraak niet gelijkgesteld met een eigenaar (die niet voor huurtoeslag in aanmerking komt).  

Lees hier de volledige uitspraak.

Reacties