Thumbnail
Gepubliceerd: 22-11-2013 Laatste update: 04-12-2019

De lol van wonen, in gesprek met de burgemeester van Almere...

‘Mensen maken de stad’ is het motto van Almere. De gemeente moedigt burgers aan zelf hun eigen huis te bouwen. Boegbeeld is natuurlijk de burgemeester zelf. Annemarie Jorritsma bouwde samen met haar twee dochters Maayke en Minke en hun echtgenoten zelf een huis in Klein Overgooi. Reden voor ZIN om eens bij haar langs te gaan.

Hoe en wanneer is het idee ontstaan om zelf te bouwen?

“Toen ik in augustus 2003 burgemeester van Almere werd, vond ik dat ik er ook echt moest wonen”.  In eerste instantie ging de kersverse burgemeester op zoek naar een appartement, want al twintig jaar woonde Annemarie Jorritsma in een flat in Den Haag (hoewel zij haar huis in Bolsward in deze periode wel heeft aangehouden). Totdat dochter Maayke op een gegeven moment opperde om gezamenlijk een huis te bewonen. “Eerst maakten we er grapjes over, want dat moet je maar durven met je familie in één huis!” Toch waagden zij de poging.

annemarie jorritsma almere

Hoe is het proces verlopen?

Annemarie Jorritsma en haar man, dochters Maayke en Minke en hun echtgenoten bespraken avondenlang de ‘voors en tegens’. “Verschillende scenario’s passeerden de revue en de gesprekken werden alsmaar leuker. Een bestaand huis dat groot genoeg is vergt nogal wat bouwkundige ingrepen om het geschikt te maken voor drie gezinnen, dat kost ook veel geld. Dus besloten we om met elkaar zelf een huis te bouwen”.

De echtgenoot van Annemarie Jorritsma had een optie op een kavel in Klein Overgooi. Eerst ging de familie zelf op zoek naar een architect, maar op een gegeven moment werden ze benaderd door Eric Eijsbouts van BDG Architecten. “Zelf hielden mijn man en ik erg van zijn moderne stijl, maar onze schoonzoon hield meer van klassiek”.  Eijsbouts sprak een avondlang met alle gezinnen samen en daarna met iedereen individueel. Zo ontstond de eerste schets. 

annemarie Jorritsma thuis in almere

Hoe zit het project in elkaar?

De basisgedachte is een Limburgse hoeve met een binnenplaats. In een U-vorm zijn de drie woningen ondergebracht en in het achterste deel bevinden zich de gezamenlijke sigaar- en bierruimte (met het meubilair van de burgemeester toen zij nog op kamers woonde!), een sauna, het atelier van de ene schoonzoon en de werkkamer van de andere schoonzoon. De binnenpatio heeft een zwembad omgeven door plantenbakken met riet en in de galerij rondom hangen kleurrijke schilderijen. Het huis heeft een plat dak, daarop komen straks zonnepanelen. Annemarie Jorritsma is groot voorstander van ‘ieder zijn eigen energiemaatschappij’.

Wonen met familie is ideaal. De economische waarde van het huis is gegarandeerd omdat de woningen teruggebracht kunnen worden naar een, twee of drie zelfstandige woningen. Het huis heeft een flexibele indeling. Elk gezin heeft aan de buitenzijde van het gebouw een eigen tuin, de binnenplaats is van ons allemaal. “We hebben binnen zelf alles ontworpen en ingericht. Uit het plafond boven het bad komt bijvoorbeeld een straal water, dat heb ik ergens op een beurs gezien. Prachtig!”. Alle drie de huizen ademen een eigen sfeer. 

annemarie jorritsma

Hoe bevalt het zo te wonen met de familie?

Het is heel leuk om zo te wonen. Een dag in de week pas ik op mijn kleinkinderen en op het dak van de ene naar de andere slaapkamer vindt ‘de overdracht’ plaats. De afspraak is dat we zo bij elkaar binnen kunnen lopen en als iemand behoefte heeft aan privacy dan is de deur op slot.  Een eigen huis bouwen is heel erg leuk, maar het is ook moeilijk en het kost veel tijd en energie.”

Zijn de procedures bij de gemeente goed verlopen?

“Het heeft bij ons anderhalf jaar geduurd, dat is erg lang. Voor een deel lag dat aan de gemeente, voor een groot deel lag dat aan ons zelf. In het bestemmingsplan was rekening gehouden met één woning per kavel en de gemeente vond het moeilijk de definitie van één huis te vertalen naar één huis waar drie gezinnen wonen. Want het is toch echt één huis met één ingang! Ook duurde de termijnen waarop de tekeningen en vergunningen in behandeling waren langer dan we hadden verwacht. Van onze kant veranderden wij zelf tussendoor ook weer van alles. Al met al gaat het om de energie die je erin wil steken en dat je er lol in hebt.” 

Het huis van de Annemarie Jorritsma is modern, er naast staat een boerderij, er achter een villa van Mecanoo en zo is Klein Overgooi een wonderlijke mix van allerlei stijlen met elk een eigen verhaal.

Is het moeilijk je eigen huis te bouwen?

Het kan natuurlijk sneller en makkelijker door een architect of aannemer in te huren die precies alle wegen kent.  Maar als een zelfbouwer van te voren weet wat hem/haar allemaal te wachten staat, is het bouwtraject te overzien. Zelf bouwen is niet voor iedereen weggelegd. Het is vooral iets voor creatieve mensen, voor mensen met specifieke woonwensen en voor mensen die er lol in hebben. Zelf bouwen kan voordeliger uitpakken dan kant-en-klaar kopen als de zelfbouwer eerst goed nadenkt, veel om zich heen kijkt naar andere voorbeelden om zo een goede voorstelling van de toekomstige woning te maken. Met een goed bestek worden alle afspraken vastgelegd en nagekomen.

Als andere families dit ook zouden willen, waar moeten ze dan beginnen?

“Specifieke woonwensen, zoals wonen met je dochters, kan alleen op een vrije kavel. Of anders moet je een enorm groot huis kopen dat je flink moet verbouwen. In de gesprekken hebben we van te voren alle risico’s vastgelegd”.

Interview voor ZIN: Eva de Klerk, foto’s Mark van den Brink, twee zelfbouwers van respectievelijk NDSM-werf en Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam.