Thumbnail
Gepubliceerd: 10-03-2010 Laatste update: 02-07-2019

Stalen frame

Met het ontwerp van de Apeldoornse architect Lars Courage, het stalen frame van de woningen en het vele groen erom heen krijgen ze ook een bijzonder huis. ,,Zo eentje die je niet op Funda ziet'', zeggen Martijn de Haas, voorzitter van de vereniging Zonne Entree, en Eric Stoevenbelt, die het onderdeel architectuur namens de groep voor zijn rekening heeft genomen.

Groep gelijkgezinden

Eind 2005 plaatste De Haas zijn oproep op de site van de gemeente. Niet veel later had hij een groepje gelijkgezinden bij elkaar. ,,Op Funda zie je huizen die het net niet zijn. In Woudhuis en Osseveld staan ze teveel op elkaar, of ze zijn net niet groot genoeg. We zijn allemaal startende gezinnen. dan wil je ruimte in je huis en ruimte om je heen. Kindvriendelijk, vooral''.

Ruimte in Zonnehoeve

De gemeente had voor hen een driehoekig stuk grond in Zonnehoeve in de aanbieding, de nieuwe wijk tussen gehandicapteninstelling Schuylenburg en woonwijk De Maten. De Haas noemt het een ideale plek. ,,Het stuk grond is 15.000 vierkante meter, maar we nemen er maar 5000 vierkante meter van af. De rest wordt openbaar groen. Je hebt straks dus wel de ruimte om je heen''.

Keuze architect

Verrassend was de eensgezinde keus van architect. ,,Van de twintig kopers vonden er achttien de presentatie van Lars Courage de beste. Die stak met kop en schouders boven de andere architecten uit. De andere twee wilden een traditioneel jaren-dertig-huis'', zegt Stoevenbelt.

Moderne architectuur

De woningen zijn niet alleen modern van architectuur, maar met een stalen frame ook van bouwmethode. Het leverde de groep een goedkopere woning op, maar ook een flexibele. Echt iets voor een groep particuliere bouwers. ,,We hebben tussenwoningen, hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen, maar de basis is steeds hetzelfde huis. Daar kun je dan modules bij kopen, zoals een garage of een zolderverdieping. Ook binnen is er allerlei variatie mogelijk. Twintig huizen, twintig badkamers. Ook de commissie voor ruimtelijke kwaliteit was enthousiast over de variatie. Ze vonden het een goed voorbeeld van collectief particulier opdrachtgeverschap'', zegt De Haas.

Band met buren

Stoevenbelt kijkt tevreden terug op het proces van samen bouwen, ook al moesten de beslissingen door alle leden van de vereniging worden genomen. ,,Je bouwt wel een band op met je buren. Ik ken mijn nieuwe buren al beter dan mijn huidige''.

Bron: De Stentor