Thumbnail
Gepubliceerd: 21-06-2007 Laatste update: 15-11-2018

De oplevering van de bouw kan je op verschillende manieren vastleggen in het aannemerscontract. Robert en Rogier hebben het laten vastleggen in werkbare dagen in plaats van een vaste opleverdatum. ‘Werkbare’ blijkt toch een vaag begrip te zijn.

Het gaat nooit snel genoeg – werkbare dagen

Werkbare dagen

Als je vandaag de aanneemovereenkomst tekent, wil je bij wijze van spreken het liefst dat morgen het huis er staat. Stenen stapelen kost echter tijd en dus zul je een tijd moeten wachten voor je de sleutel krijgt. Hoe lang je hier op moet wachten, regel je contractueel. In de aanneemovereenkomst laat je namelijk een termijn opnemen waarbinnen de aannemer verplicht is de woning op te leveren. Dit kun je doen door het aantal dagen af te spreken waarbinnen de woning af moet zijn. Pak daarna niet meteen je agenda, er zitten namelijk nogal wat voorwaarden aan deze dagen.
Het eerste dat opvalt als er over deze dagen gesproken wordt, is het bijvoeglijk naamwoord ‘werkbare’. Dit woord staat er niet voor niets voor. De vakantie (bouwvak) is bijvoorbeeld een periode met ‘geen werkbare dagen’. Hetzelfde geldt voor het weekend of een feestdag. Vrij logisch allemaal. Minder makkelijk wordt het als het gaat om niet-werkbare dagen vanwege het weer. Als het weer dusdanig is dat je het met goed fatsoen niet kunt maken om bouwvakkers aan de slag te laten of omdat het weer het onmogelijk maakt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, worden deze dagen niet meegeteld als werkbare dag. Ga uit van zo’n 180 werkbare dagen per jaar.

Onwerkbaar weer

Maar, wanneer is het nu onwerkbaar weer? Als het ’s morgens miezert? Of als het kraakt dat het vriest? Het is nauwelijks objectief te meten. Daarbij komt dat zelfs in onze kleine kikkerlandje het in Utrecht mooi weer kan zijn, terwijl het in Overijssel hoost van de regen. Over de werkbaarheid van dagen bestaan dus veel discussies. Allereerst moet gemeten worden op de plaats van de werkzaamheden. Als het in Overijssel sneeuwt en in Utrecht (de plaats waar het werk uitgevoerd wordt) schijnt de zon, dan is er in theorie sprake van een werkbare dag. Om tot een redelijk objectief beeld te komen, geeft het KNMI rapportages af. Zie de site van het KNMI: (.pdf) klik hier

Er wordt een rechtstreeks verband gelegd tussen "onwerkbaarheid" en de volgende weerelementen:
a. de luchttemperatuur op normale waarneemhoogte (1.50 meter),
b. de neerslag (-hoeveelheid en -duur),
c. de wind (uurgemiddelde -snelheid en het voorkomen van -stoten),
d. de sneeuwbedekking aan het begin van de werkdag.

Voor elk van de vier weerelementen wordt per werkdag (07.00-17.00 uur) de mate van (on)werkbaarheid opgegeven. Dit gebeurt door toekenning van een codecijfer. Hoe hoger dit cijfer hoe meer werkbelemmerend het weer verspreid over de werkdag is geweest.Voor een willekeurige bouwlocatie in Nederland worden deze cijfers bepaald op grond van de waarnemingen van het meest nabijgelegen KNMI-station.

Begane grond vloer gelegd

Bij ons bouwproject zijn de werkbare dagen reeds ingegaan. De ruwe begane grond vloer is gelegd en de teller is gaan lopen. Alleen gebeurt er op het moment niets. De aannemer is druk bezig bij een ander huis: deze moet voor 1 december opgeleverd worden. Dus ligt onze bouw 9 weken stil (dit is inclusief de bouwvak). Met slechts 130 werkbare dagen in het contract, zijn er dan al 30 verstreken zonder dat men daadwerkelijk gebouwd heeft. Overschrijdt de aannemer de werkbare dagen dan moet er een per dag (!) een ‘boete’ betaald worden aan de opdrachtgever.

Onze tip voor andere particuliere opdrachtgevers is dus: spreek met je aannemer een vaste opleverdatum af en ga niet met de (toch wel vage) werkbare dagen werken. Dit geeft veel meer duidelijkheid voor beide partijen. Ook als je later een conflict krijgt over wat wel en niet een werkbare dag was.