icon

Verbouw monumentale stadswoning

Architecture By Co-creation

Binnenstedelijk bouwen betekent verdichten. Dit wil zeggen dat er meer ruimte gecreëerd worden op hetzelfde grondoppervlak. De binnensteden schieten op dit  moment als gevolg van de vraag naar woonruimte de lucht in, maar ook op het schaalniveau van een enkele woning doet dit fenomeen zich voor.

Een opdrachtgever in Rotterdam vroeg om een parterre van een monumentale 19 -eeuwse stadswoning uit te bouwen naar een woning waar je met een gezin in kan wonen. Ook hier bleek verticaal bouwen de enige oplossing met de toevoeging van een woonlaag onder de woning. Dus niet omhoog maar naar beneden bouwen. Daarbij kan verschil in de hoogte tussen voorzijde en achterzijde van de woning kan hierbij optimaal benut worden.

Naast een ruimtelijke puzzel is het aanbrengen van een extra bouwlaag onder een parterre met een bovenwoning vooral een technische uitdaging. Met specialistische heitechnieken zal een nieuwe fundering worden aangebracht waarbij de bestaande dragende tussenmuur wordt overgezet van de oude naar de nieuwe fundering. Gelijktijdig kan er noodzakelijk funderingsherstel worden uitgevoerd. De  vloer en de opstaande wanden van het toekomstig souterrain dienen waterdicht worden uitgevoerd omdat deze onder de grondwaterstand bevinden. Installaties worden aangepast op de nieuwe indeling van de woning. Alle voorgestelde ingrepen mogen daarbij het monumentale karakter van deze woning niet aantasten.

Fase
voorbereiding
Adres

Proveniersplein
3033EB Rotterdam
Zuid-Holland

Woonmilieu
stedelijk
Doelgroep
woning verbouwen
Jaar van oplevering
2022