icon

Nieuwbouw woonhuis Utrechtse Heuvelrug - oplevering 2022

Dynamo Architecten

Architectuur/stedenbouw

Binnen de door de gemeente vastgestelde bouwenveloppe van 9x 13 meter is het volume afgedekt met een schuine kap, waarbij als hoogte, 1,5 laag met een kap is aangehouden, zodat er aansluiting ontstaat met de bestaande lintbebouwing.

De beiden lange zijdes van de woning zijn als het ware schuin afgesneden en vormt een mansarde kap, deze kapvorm heeft op de verdieping geen dakkapellen nodig om voldoende daglicht binnen te krijgen. 

De oriëntatie van de ramen is Noord-Zuid, voor privacy en een mooi uitzicht op het naastgelegen bos.

Energie

De woning is qua isolatie dusdanig uitgevoerd dat een nul-energie-woning gerealiseerd kan worden.

Wanden en dak hebben een Rc van 8,0 m2K/W, in de kozijnen zal triple beglazing worden toegepast.

De woning zal verwarmd worden door middel van lage temperatuurverwarming welke opgewekt wordt door een warmtepomp met een buffervat voor warm water.

Aan de zuidgevel wordt een ‘Trombe-muur’ voorzien, deze oude bouwmethodiek zorgt in de zomer voor koeling en in de winter voor passieve warmte. 

De kelder zorgt eveneens voor aanvullend koelvermogen, zodat zonder technische koeling ook in de zomermaanden een aangename temperatuur gewaarborgd blijven.

De balansventilatie wordt uitgevoerd middels warmteterugwinning, waarbij de toevoer van frisse lucht via de bodem zal worden voorverwarmd.

Circulair bouwen

Bij de bouwmethodiek is nagedacht over het moment dat het gebouw gedemonteerd of uitgebreid zou moeten worden.

De hoofddraagconstructie bestaat uit 3 spanten die het dak en de vloer dragen.

De buitenwanden worden gemaakt van HoutSkeletBouw (HSB) elementen die worden voorzien van ‘Fixbrick’, waar de stenen geheel demontabel zijn.

De binnenwanden worden gemaakt van HSB elementen en de afwerkvloer bestaat uit demontabele droogbouw vloerverwarmingselementen.

Fase
voorbereiding
Adres

3512 AL Utrecht
Utrecht

Woonmilieu
rand van de stad/buitenwijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2022