icon

Het Nieuwe Bajesdorp

Studio Seven Architecten Amsterdam

Bajesdorp: Broedplaats met woon-werk-lofts, mini-theater en studio’s, in een natuurtuin in het nieuwe Bajeskwartier te Amsterdam

De beroemd/beruchte Bijlmerbajes maakt plaats voor een nieuwe stadswijk met veel aandacht voor duurzaamheid, groen en energiezuinigheid en wil een plek bieden aan alle Amsterdammers.

Een grote mix aan functies om uitwisseling en nieuwe verbindingen maximaal mogelijk te maken.

fase bouwvoorbereiding

ontwerp martin kuitert

oppervlak 1100 m2 BVO

start bouw 2022, oplevering 2023

aannemer - constructeur Buizer BV, Wijk bij Duurstede

Externe links - http://www.studio-seven.eu/_/Bajesdorp.html,   

                        https://www.bajeskwartier.com/nl/bajeskwartier/het-plan/

                        https://vrijkoop.bajesdorp.nl

 

Bajesdorp, de eerste permanente broedplaats van Nederland

Vroeger stonden er naast de Bijlmerbajes een aantal cipiers-woningen. Vanaf 2003 stichtten krakers hier een levendige woon-werkgemeenschap genaamd Bajesdorp. Toen de sloop van Bajesdorp op handen was, namen deze vrije vogels het initiatief voor Nederlands eerste permanente broedplaats in nieuwbouw. Ze stichtten Vereniging Het Nieuwe Bajesdorp en gaven de opdracht voor een gemengd gebouw met een theatercafé, woningen en ateliers. De begane grond is open voor publiek en herbergt twee studio’s en een kleine theaterzaal. Op de bovenliggende verdiepingen vermengen deels bewoonde atelier-lofts zich met ateliers en gemeenschappelijke ruimten voor een optimale uitwisseling tussen bewoners, gebruikers en bezoekers. Ze zijn georganiseerd in een wooncoöperatie en zijn actief betrokken bij het ontwerpproces van deze Nederlandse primeur.

Het gebouw volgt de stedenbouwkundige randvoorwaarden: een alzijdig vierkant blokje geplaatst in het groen. De gevelbekleding van hout maakt het abstracte blok aaibaar, en de ritmisch uitgesneden gevelopeningen doorbreken de starheid. De collectieve en publieks-toegankelijke tuin is meer romantisch van aard en beoogt het stukje spontane natuur dat in deze ecologisch waardevolle zone is ontstaan. Het gebouw staat op een grindvlakte die organisch overgaat in de grindpaden van de tuin. Gebouw-hoge klimplanten verbind het gebouw met het omringende groen waar onlangs een ijsvogel is gespot. In de as van Bajeskwartier (Kalverstraat) markeren kunstwerken het speciale karakter van het gebouw:

- een interactief lichtobject op de hoek van het gebouw (onzichtbare zichtbaar maken)

- een slechts onder een hoek zichtbare, deels in de gevel opgaand en het gebouw omwikkelend modern 2d kunstwerk    (draads en tegendraads)

- een Poort als kunsttoepassing legt de link naar het nog te ontwikkelen gebied.

Het gebouw voldoet aan de nieuwe “Bijna Energie Neutraal Gebouw eisen” en zal door participatie in het collectieve “warmte/koude opslag systeem” energie neutraal presteren. In de materialisatie is gekozen voor gerecycled beton die een gigantische hoeveelheid CO2 uitstoot bespaart (eq. 360.000 auto km). De muren worden van kalkzandsteen met de laagste milieukosten-indicator, en de gevels van hout voor CO2-opslag. Afwerklagen worden tot het minimum beperkt. Het dak heeft 71 zonnecollectoren.

Uiteindelijk heeft Het Nieuwe Bajesdorp geen winstoogmerk en is een aanwinst voor het gehele Bajeskwartier. Want het wordt niet alleen gebouwd voor bewoners en atelierhouders. Zij delen hun voorzieningen graag met mensen uit de buurt, de stad en ver daarbuiten. Een hechte gemeenschap met een lage drempel.

Fase
in ontwikkeling
Adres

1096 AN Amsterdam
Noord-Holland

Woonmilieu
stedelijk
Jaar van oplevering
2023