Verlichting
Gepubliceerd: 26-08-2021

Als je bezig bent met verbouwen of verhuizen, komt ongetwijfeld ook de verlichting aan bod. Op welke plaatsen heb je verlichting nodig? Kies je voor vloerlampen, hanglampen of wandlampen? En hoe zit dat met het aansluiten van de elektra? Als je zelf een beetje handig bent, kun je je nieuwe verlichting zelf ophangen aan de hand van deze stappen. Stel hierbij altijd je eigen veiligheid voorop.

Stap 1: Maak een lichtplan

Bepaal eerst waar in je woning lichtpunten noodzakelijk zijn. Voor de hand liggende plaatsen zijn bijvoorbeeld boven de eettafel, naast de zithoek en in de keuken. Door een lichtplan te maken, weet je precies waar lampen moeten komen en hoe het licht verdeeld is over het woonoppervlak.

Stap 2: Scoor een mooie lamp

Als je plattegrond compleet is, kun je op zoek gaan naar lampen die passen bij jouw interieur. Ga je voor een industriële look met metalen details, of een landelijke stijl met robuuste hanglampen?

Stap 3: Begin met de elektriciteit

De basis van je verlichting is elektriciteit. Als de elektriciteitsleidingen al aangelegd zijn, dan kun je meteen door naar de volgende stap. Zo niet, dan moet je zelf met een boor aan de slag gaan of dit klusje aan een elektricien overlaten.

Stap 3: Schakel de stroom uit

Voordat je begint is het belangrijk om de stroom van de juiste groep in de meterkast uit te schakelen. Als je dit vergeet kan je tijdens het sleutelen namelijk een flinke schok krijgen. Wanneer je dit gedaan hebt, ben je klaar om de verlichting op te hangen.

Stap 4: Aan de slag met de elektriciteitsdraden

Om de lamp aan de elektriciteitsdraden te bevestigen, hang je eerst de ophangbeugel of lamp aan het plafond. Vervolgens gebruik je een striptang om de draden te strippen en plaats je een kroonsteentje op iedere draad. Verbind daarna de stroomdraden die uit de lamp komen met de gestripte elektriciteitsdraden in dezelfde kleur.

Stap 5: Check, check, dubbelcheck

Heb je alle stappen doorlopen? Activeer dan de uitgeschakelde groep in de meterkast en kijk of er een lichtje gaat branden. Blijft het donker? Haal dan de elektriciteit er weer af en check of je alle stappen goed hebt uitgevoerd en of de draden goed verbonden zijn.

Stap 6: Hang de lamp op

Als het lampje brandt, dan kun je de lamp aan het plafond bevestigen. Et voilà! Je hebt je eigen verlichting aangesloten.