lichtplan interieur woning
Gepubliceerd: 19-01-2019 Laatste update: 14-02-2024

Als het buiten donker is, ben je voor het verlichten van de vertrekken in je woning eigenlijk altijd op kunstmatige verlichting aangewezen. Of je huis overdag licht genoeg is, hangt af van de hoeveelheid zon en daglicht die je in je huis binnenkrijgt. Vooral wat oudere huizen en woningen die ongunstig georiënteerd zijn, kunnen vaak (wat) te donker zijn. 

daglicht en zon

Diepe woningen en woningen met kleine ramen kunnen overdag vrij donker zijn en weinig zon binnenkrijgen. Er zijn wel subtiele manieren om dan meer daglicht in je woning te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het kort houden van de begroeiing buiten en het vrijhouden van de venterbanken aan de binnenkant. Of schilder de raamkozijnen en vensterbanken in een lichte kleur. Dan wordt het licht van buiten beter gereflecteerd. 

aanpassingen interieur

Aan de binnenkant van je woning kan je ook wat doen om meer licht in de ruimte te brengen. Je kunt lichtkleurige, horizontale lamellen voor de ramen plaatsen. Als je die overdag in de open stand zet, zorgen ze door de reflectie van het licht voor een betere daglichttoetreding in je woning. Een mogelijkheid is ook een spiegel op te hangen in de buurt van een raam, zodat de spiegel het binnenkomende licht verder de ruimte inbrengt. Ook een keuze voor lichtere meubels (niet voor het raam plaatsen!) helpt je ruimte lichter maken. Maar het meeste effect bereik je door voor een lichte, bij voorkeur wat reflecterende vloer te kiezen. Als je ervoor zorgt dat je meubels (banken, stoelen, tafels e.d.) zoveel mogelijk los van die vloer staan (opgehoogd), kan het licht zich via de vloer makkelijker over de ruimte verspreiden. Dit effect kan je nog versterken door de wanden in de ruimte wit en glad af te werken. 

bouwkundige ingrepen

Er zijn uiteraard ook bouwkundige ingrepen mogelijk om meer daglicht je woning in te brengen. Bestaande ramen zou je kunnen vergroten of je kunt meer ramen (laten) plaatsen. Een breed raam brengt meer licht in huis dan een smal, hoog raam. Maar een smal, hoog raam zorgt voor meer spannende lichtcontrasten in je interieur. Een andere oplossing om in een donker huis meer licht te brengen is het laten plaatsen van een daklicht of een buis die de lichtinval in je woning versterkt (solartube). 

zonovergoten woningen

Veel mensen houden ervan een woonkamer met een groot glasoppervlak te hebben die op pal op het zuiden is georiënteerd  Bij voorkeur is sprake van brede raampartijen en glazen schuifpuien die direct toegang geven tot de tuin of tot een groot terras of balkon. Het nadeel hiervan is dat brede ramen in warmere periodes teveel (en warmte!) in huis brengen.  Om je huis op een aangename temperatuur te houden, moet dan actief kunnen worden gekoeld. Huizen die zijn uitgevoerd met een WKO-installatie, kunnen in de zomer vrij eenvoudig via deze installatie worden gekoeld, maar voor de meeste huizen geldt dat niet. Je kunt dan wel een airco-installatie laten plaatsen, maar dat is niet altijd even comfortabel. Een andere oplossing is om zonwering toe te passen. Zonwering is er tegenwoordig in vele soorten en maten.  

hoe zorg je voor egale verlichting?

Wanneer je een ruimte egaal wilt verlichten en niet teveel schaduwen of contrasten tussen licht en donker wilt creëren, kan je meerdere lampen in de ruimte plaatsen die naar alle kanten schijnen. Dat kunnen vrijstaande lampen zijn, maar ook lampen die je aan de wanden bevestigt. Een extra mogelijkheid is dat je centraal in de ruimte (aan het plafondlichtpunt) een lamp bevestigt die niet naar beneden schijnt, maar het plafond (rondom) verlicht. De ruimte wordt dan op een fraaie, egale manier indirect verlicht. Om de sfeer te kunnen beïnvloeden, is het belangrijk dat je de sterkte van deze basisverlichting met een dimmer kan instellen. Goede basisverlichting is belangrijk; je ogen hoeven zich dan niet in onnodig te spannen. 

hoe maak je een ruimte huiselijk?

Naast bovenbeschreven basisverlichting, kan je op bepaalde plaatsen in de ruimte accentverlichting aanbrengen. Je richt deze verlichting meestal specifiek op de plaatsen in de ruimte waar je extra licht nodig hebt, zoals op de tafel, de bank of het bureau, zodat je daar goed kunt lezen of werken. Of op het werkblad in de keuken, waar je tijdens het koken, afwassen en schoonmaken extra licht nodig hebt. Je kunt met accentverlichting natuurlijk ook bijzondere voorwerpen in huis mooi belichten. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij of foto of aan een kunstwerk of een mooie vaas. Met het aanbrengen van verschillende lichtaccenten, breng je een huiselijke sfeer aan in de ruimte. Er ontstaat dan een als het ware een subtiel lichtspel tussen de verschillende soorten licht in huis. Als je dat goed doet, levert dat spannende contrasten en mooie schaduwen in de ruimte op. Met het aanbrengen van extra sfeerverlichting kan je de sfeer in de ruimte afmaken. Sfeerverlichting, zoals kaarsen en zwak schijnende lampen, zijn meestal niet bedoeld om een ruimte echt te verlichten, maar om extra sfeer aan te brengen.

lichtplan

Op basis van bovenstaande inzichten kan je zelf een plan voor het verlichten van je huis maken. Als je advies wilt hebben hoe je je woning mooi en efficiënt kunt verlichten, kan je overwegen een specialist in te schakelen om samen een lichtplan voor je woning op te stellen.