led verlichting
Gepubliceerd: 26-08-2020

Bewegingssensorlampen kunnen helpen het energieverbruik te verminderen en de veiligheid te verbeteren. Hiermee helpt u het milieu en uw portemonnee. U heeft geen onnodige kosten meer aan lampen die voor niks branden. Daarnaast is het ook een veilige optie om uw lampen aan en uit te zetten. U hoeft niet meer in het donker op zoek naar een lichtknopje want de lampen springen automatisch aan wanneer u de betreffende ruimte instapt. En wanneer u de ruimte verlaat, gaat de lamp automatisch weer uit.

Soorten verlichting voor bewegingssensoren

Er zijn drie hoofdtypen sensoren die worden gebruikt in LED-sensorlampen:

Passieve infrarood (PIR) bewegingsmelders. PIR-sensoren meten het infrarood licht (of de warmte) dat door objecten in hun gezichtsveld wordt uitgestraald. Ze detecteren een verandering in de straling wanneer er iets voor de hand liggend gebeurt: zoals een persoon die langsloopt, of een voertuig dat langsrijdt.

Microgolfsensoren. Microgolfsensoren zenden een microgolfsignaal uit en detecteren vervolgens of dit signaal is verstoord. Hierdoor zijn ze gevoeliger dan PIR-sensoren.

Foto-elektrische (PE) lichtsensoren. PE-cellen of -sensoren detecteren de hoeveelheid licht in een bepaald gebied. Ze worden vaak gebruikt om de verlichting 's nachts op een bepaald lichtniveau (lux-niveau) aan te schakelen.

Er worden veel verschillende woorden gebruikt om de verlichting van bewegingssensoren te beschrijven. Deze omvatten: bewegingssensor, bewegingsmelder, bezettingssensor, dag/nachtsensor, daglichtoogst en andere. Ondanks alle verschillende woorden gebruiken de meeste armaturen één of een combinatie van de drie soorten sensoren die hierboven zijn beschreven.

Wanneer u de bewegingssensor buiten gebruikt is het handig rekening te houden met de richting en de afstand wanneer de lampen aan moeten gaan. Het is vervelend voor u en de voorbijganger wanneer de sensor op een te grote afstand staat ingesteld. Als er dan iemand voorbij loopt, springt de verlichting onnodig aan. Dit kun je voorkomen om de sensor op een kortere afstand in te stellen.

Populaire toepassingen voor LED-bewegingssensorlampen

Enkele van de meest gunstige toepassingen voor LED-sensorlampen zijn:

  • Veiligheidsverlichting.
  • De omtrek van het gebouw, de ingang aan de voorzijde en de verlichting van de oprit.
  • Ondergrondse parkeergarageverlichting.
  • Vergaderzalen, opslagruimten en andere back-office gebieden.
  • Gangen en lifthallen.
  • Brandtrap en noodverlichting.

Bewegingssensoren voor verlichting - wand, plafond of inbouw.

Opbouwbewegingssensoren zitten vlak tegen elk type plafond of materiaal aan. Hun grootte en uiterlijk is vergelijkbaar met die van een rookmelder. De bewegingssensor draait en vergrendelt op een slanke beugel die eerst aan het plafond wordt geschroefd of vastgeschroefd. De sensor staat in een vaste positie en scant 360° onderin.

Inbouw-bewegingssensoren passen in een gat in het plafond. Ze hebben veerklemmen die ze stevig op hun plaats houden op plafondmaterialen zoals gipsplaat of kantoorplafondpanelen (van ongeveer 25 mm dik of minder). Alleen de voorkant van de sensor is zichtbaar op het plafond en het visuele profiel is laag. De sensor staat in een vaste positie en scant 360° onderin.

Bewegingssensoren voor wandmontage kunnen aan elke wand worden bevestigd. De sensor is voorzien van een instelbare arm, zodat u hem precies kunt richten op de plaats waar u wilt scannen op beweging.

Dag en nacht sensor

Naast een bewegingssensor is er nog een sensor die zorgt voor energiebesparing en veiligheid. Namelijk een dag en nacht sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat wanneer het donkerder wordt, de lampen automatisch aanspringen. Vanzelfsprekend worden deze sensors buiten ingezet. Wanneer het gaat schemeren pikt de sensor dit op en zorgt ervoor dat de lampen aanspringen. Zo hoeft u nooit meer na te denken over het aan of uitzetten van uw buitenverlichting. Naast dat dit energie bespaart en daarmee ook geld, is dit ook goed voor de veiligheid om uw huis. Inbrekers zullen niet graag in het licht proberen hun slag te slaan.

Bent u op zoek naar goede LED producten? Deze zijn te koop bij de betere webwinkel, zoals Letsleds. Deze winkel heeft jaren ervaring met LED producten en kan u voorzien van passend advies voor uw situatie.