CPO Casteren, starterswoningen in eigen beheer ontwikkeld
Gepubliceerd: 20-04-2004 Laatste update: 25-12-2018

Achtendertig starters hebben in Casteren tegen gereduceerde prijzen grond kunnen kopen. Ze hebben zelf een architect in de arm genomen, hun eigen huizen laten tekenen en hun eigen woonomgeving bepaald. Een bijzonder project van de gemeente Bladel.

veel geduld

Een stuk grond, een wethouder die meedenkt, veel motivatie, deskundige ondersteuning en vooral véél geduld. Het zijn volgens Chris Swaanen, voorzitter van Kopersvereniging Zandstraat in Casteren, dé ingrediënten voor succesvol bouwen in eigen beheer. De starters - verenigd in de Kopersvereniging - zijn zelf projectontwikkelaar voor hun 34 starterswoningen. De schop voor de bouw van de eerste zestien huizen gaat eind mei de grond in.

geen gedwongen vertrek uit dorp

'Het ziet er wat mistroostig uit', zegt Chris Swaanen, terwijl hij in de regen wijst naar de kale vlakte aan de Zandstraat in Casteren. 'Hier komen onze huizen.' Op z'n gezicht dat druipt van de regen verschijnt een glimlach. Swaanen is blij en trots. Voorheen moesten jongeren gedwongen het dorp verlaten omdat er geen betaalbaar huis te koop of te huur was.

oplossing voor jongerenhuisvesting

Dat de Kopersvereniging 38 jongeren telt, terwijl er maar 34 huizen zijn, is volgens Swaanen geen probleem. 'Van enkele stellen is zowel de man als de vrouw aangesloten. Verder vallen er misschien nog starters af die elders een huis vinden.' Zo niet, dan is er volgens Swaanen nóg geen probleem, omdat er in Casteren nog meer bouwplekken zijn voor starters.

eigen inzet loont

Dat de leden van de Kopersvereniging kunnen blijven wonen in hun eigen dorp hebben ze vooral aan eigen inzet te danken. Swaanen: 'Maar je moet er wel iets voor doen en je laten horen.'
De bestuursleden van de Kopersvereniging hebben de afgelopen tijd een groot deel van hun vrije tijd aan 'hun bouwproject' besteed. 'Maar ook adviesbureau Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) en de gemeente hebben veel werk verzet', vindt Swaanen. Volgens Stefan Verhoeven, secretaris van de kopersvereniging, is de gemeente Bladel met dit bouwproject in het diepe gesprongen. Zonder de dorpsraad Casteren en wethouder Pijnenburg (Ruimtelijke Ordening) - die de noodkreet van de starters voor betaalbare huizen in hun dorp oppikten - was 'het project Zandstraat' nooit van de grond gekomen, is de stellige overtuiging van Swaanen.

starters beslissen zelf

In vele vergaderingen en in gesprekken met het adviesbureau, de architect en de gemeente is bepaald hoe het nieuwe woongebied eruit moest zien. 'We hadden niet alleen inspraak over onze huizen maar ook over hoe het groen eruit moet zien en waar we willen parkeren', zegt Swaanen.
De eerste zestien van de 34 rijtjeswoningen zijn over een klein jaar klaar. De oplevering van de volgende elf staat een half jaar later gepland. Wanneer de laatste zeven worden opgeleverd is nog onbekend.

toepassing koopgarant

De huizen zijn volgens Swaanen en Verhoeven alleen betaalbaar omdat de gemeente Bladel de grondprijs subsidieert. De jongeren betalen tweehonderd in plaats van driehonderd euro per vierkante meter. Hier tegenover staat dat de woningen beschikbaar moeten blijven voor starters. Verkoopt een starter zijn huis dan gaat de helft van de winst van de overwaarde naar de starter die het huis koopt. De andere helft is voor de verkoper.

woningprijzen 40% onder marktwaarde

Het lukte de Kopersvereniging en bureau BIEB om flink onder de maximumprijs die de gemeente Bladel stelde te bouwen. De gemiddelde prijs voor de eerste 27 woningen ligt op ruim 122.000 euro. Bladel stelde 158.500 als maximumprijs. De marktwaarde ligt bijna veertig procent hoger dan het bedrag dat de starters voor hun huis moeten neertellen.

verbonden met het dorp

'Hier ligt een collectief eindresultaat', zegt Swaanen, wijzend naar de maquette van het bouwplan. Verhoeven verwacht dat de meeste starters straks in het huis komen wonen van hun voorkeur.
Waarom ze zo graag in het kleine dorp Casteren willen blijven? De vraag lijkt Swaanen enigszins te irriteren. 'We hebben hier al onze sociale contacten, het voetbal, de kermis en carnaval. Je kunt nergens carnavallen zoals hier. Wij zijn verbonden met elkaar.'

Bron: Eindhovens dagblad