starterswoningen
Gepubliceerd: 16-09-2008 Laatste update: 28-12-2018

Zaterdag 6 december 2003 - Bouw woningen rug-aan-rug aan elkaar, zodat er meer huizen op een stuk grond passen. "Een echt huis, waar jongeren op zitten te wachten", zo omschrijft de ontwerper zijn 'verandawoning', -die nog geen 100.000 euro kost.

geen woningen voor jongeren

Hij zag het bij zijn eigen, nog studerende kinderen. Die kunnen heel moeilijk aan een huur- of koopwoning komen. "En hun vrienden en vriendinnen overkomt hetzelfde. Er is helemaal niks voor hen of het is veel te duur", zegt Han Assink, adjunct-directeur bij ontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout. Assink, ontwikkelaar, stedenbouwkundige en architect tegelijkertijd, was net in Scandinavië geweest en daar had hij van die leuke houten recreatiehuisjes met veranda's gezien. "Dat zag er gezellig uit. Die huur je graag voor je vakantie. Waarom zou je zoiets niet hier kunnen maken, maar dan twee keer zo groot en comfortabeler en duurzamer?"

macht grondeigenaren

In Nederland vormt de grondprijs echter een groot probleem bij het realiseren van dergelijke goedkope woningen. "De grondeigenaren hebben de macht. Ze willen een zo hoog mogelijke prijs voor de grond, met als resultaat dat er dan meestal een twee-onder-een-kap woning of een villa wordt gebouwd. Hoe kun je dan toch een goedkope woning voor starters aanbieden?"

blokjes met rug-aan-rug woningen

De oplossing vond Assink in de rug-aan-rug woning. Daardoor kunnen er veel meer woningen op een kavel worden gebouwd. De grondeigenaar krijgt toch een goede prijs, die echter wordt verdeeld over een groter aantal woningen. De door Timpaan ontwikkelde Verandawoning gaat inclusief grondprijs gemiddeld zo'n 95.000 euro kosten, 82.000 euro voor het huis zelf en tussen de 10.000 en 16.000 euro voor de grond, afhankelijk van de bouwlocatie. De woningen, bij voorkeur geclusterd in blokjes van acht stuks, krijgen een oppervlakte van zo'n 85 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond --ruim vijf meter breed en acht meter diep-- ligt de woonkamer, de keuken, een halletje en naar keuze een badkamer/toilet. Boven zijn twee slaapkamers mogelijk, of een slaapkamer met een badkamer/toilet. Via een dakraam en het trappenhuis komt er ook achter in de woning licht. De woningen aan de zonzijde krijgen alleen een veranda, de woningen aan de schaduwkant ook een tuintje. De woningblokjes zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen, zodat op een beperkte hoeveelheid grond veel woningen kunnen komen.

woningen die waarde behouden

 Het gaat volgens Assink om een volwaardige koop- of huurwoning voor starters. "Er is niet bezuinigd op het materiaal. We hebben niet gekozen voor goedkope bakstenen of dakpannen. Je ziet soms wel eens van die containerwoningen voor jongeren, maar wij hebben geprobeerd er een echt huis van te maken waar jongeren en alleenstaanden op zitten te wachten. Een huis dat ook in de toekomst zijn waarde behoudt." In Beinsdorp moet binnenkort de bouw van 24 stuks van start gaan en in Lisserbroek komen er 36. De woningen kunnen in korte tijd worden gebouwd, gemiddeld drie maanden. Niet onbelangrijk in een tijd waarin de woningproductie terug loopt. "Het is een concept dat in heel Nederland aan kan slaan", meent Assink. "Het kan de vastzittende woningmarkt los maken, zeker aan de onderkant, en daarmee de doorstroming op gang brengen."

Bron: Brabants Dagblad