Tiny House Nederland
Gepubliceerd: 10-10-2017 Laatste update: 23-12-2018

Tiny House

Duizenden mensen bezochten gisteren de allereerste landelijke Tiny House Nederland Jamboree, georganiseerd door stichting Tiny House Nederland in samenwerking met de BouwEXPO Tiny Housing, in Almere Poort. Zij lieten zich niet tegenhouden door het grijze weer en kwamen massaal binnenkijken in de Tiny Houses op het terrein, luisterden naar lezingen en workshops en lieten zich informeren door een keur aan bedrijven en initiatieven op de informatiemarkt. 

Het beeld op het terrein was overal gelijk: rijen mensen voor de Tiny Houses, de zalen waar inspirerende sprekers hun verhaal hielden en voor de kramen van de standhouders op de informatiemarkt. Dat de behoefte aan informatie en inspiratie op het gebied van klein wonen en Tiny Houses groot is, werd gisteren nog maar eens duidelijk gemaakt. Wat opviel aan de bezoekers was de diversiteit; Tiny Housing is voor een zeer brede doelgroep interessant. Van jong tot oud en van alleenstaanden tot gezinnen. 

Marjolein Jonker

Marjolein Jonker, ambassadeur van Tiny House Nederland: “Dat zoveel mensen weer en wind trotseren om naar de Tiny House Nederland Jamboree te komen bevestigd wederom de enorme interesse in klein, ecologisch en betaalbaar wonen. De nummer één vraag die mensen stellen is: ‘waar mag ik in zo’n huisje wonen?’. Het is nu belangrijk dat gemeenten concrete plekken aan gaan wijzen waar het mag. ‘ Ook Tjeerd Herrema, wethouder van Almere benadrukt dit: “We blijven graag samenwerken met stichting Tiny House Nederland om op meer plekken ruimte te creëren voor dit soort initiatieven. Wat mij betreft zou er een zelfbouwrecht in de wetgeving moeten komen, zodat meer gemeenten dit mogelijk kunnen maken.” 

Wat de Jamboree verder duidelijk maakte is dat Tiny Housing om meer draait dan wonen op een klein oppervlak. Het is een manier van leven die voor steeds meer mensen belangrijk wordt: leven met minder geeft je vrijheid en past bij een duurzame levensstijl. Dat dit geen hype is, maar een trend is duidelijk. 

De dag werd feestelijk afgesloten met een recordpoging ‘Hoeveel mensen passen er in een Tiny House?’. In de Tiny TIM van zo’n 15m2 bleken 83 mensen te passen. Bezoekers van de Jamboree konden vooraf een lootje kopen met hun schatting van het aantal. De winnares van de prijsvraag dacht dat er 88 mensen in zouden kunnen en won daarmee een overnachting in het Waterland-Huisje. 

Stichting Tiny House Nederland blijft zich inzetten om deze nieuwe woonvorm onder de aandacht te brengen door mensen te informeren, samen te werken met diverse partijen en kennis te delen. Daarmee wil de stichting bereiken dat Tiny Houses een eigen status krijgen in de Nederlandse regel- en wetgeving, zodat deze manier van wonen en leven bereikbaar wordt voor een ieder die dat wil. 

Meer informatie