boekhuis
Gepubliceerd: 25-07-2014 Laatste update: 30-12-2018

De komende jaren ondergaat het verrommelde Zonnehofplein in Amersfoort een metamorfose. Het krijgt de allure van een park zonder doorgaand autoverkeer en in de leegstaande voormalige bibliotheek komt een bijzonder woongebouw.

werving deelnemers

De plannen zijn een initiatief van BIZ!  (Burger Initiatief Zonnehof!) en seniorennetwerk POWER (Prettig Ouder Worden En Relativeren). In juli is de Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof opgericht. Deze vereniging organiseert op 19 augustus een informatieavond om medebewoners te werven. 

transformatie leegstaande bibliotheek

Tussen de kleurrijke werken van Peter Klashorst, die afgelopen maand in het Rietveldpaviljoen  resideerde, doen Barbaba Bastiaanssen en Vera Asselbergs, bestuursleden van 'Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof' en tevens kandidaat-bewoners,  samen met architect Jan Poolen hun plannen uit de doeken. ,,De herinrichting van het plein tot een park en van het ‘bibliotheekgebouw’ in appartementen zijn twee  parallelle projecten. Het is hier straks heerlijk wonen, dichtbij het stadscentrum en het station, met uitzicht op een groen park met prachtige, oude bomen,” zegt Barbara. ,,Een gedeelte van de benedenverdieping kan wellicht een soort Grand Café worden met een terras op het zuiden,” vult Vera aan. 

Rietveldpaviljoen

Het Rietveldpaviljoen blijft zijn culturele bestemming houden. Hier brengt Terts Brinkhof, oprichter van de Parade en Boulevard of Broken Dreams, nu met tentoonstellingen en andere evenementen cultureel leven in de brouwerij. 

collectief particulier opdrachtgeverschap

Woonvereniging Bibliotheek Zonnehof koopt en transformeert de bibliotheek en werkt volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ze heeft, met behulp van architect Jan Poolen van ZEEP Architecten, tot 20 september van de Gemeente Amersfoort de tijd gekregen om met definitieve plannen te komen. ,,De Gemeente ondersteunt het ombouwen van leegstaande gebouwen tot een andere bestemming, want er staat te veel kantoorruime leeg,” zegt Poolen. 

vier bouwlagen

In de bibliotheek is plaats voor ongeveer 25 appartementen: de meeste koop en een klein aantal huur in de vrije sector. Daarnaast zal op de begane grond een gemeenschappelijke ruimte worden gerealiseerd. Aan de parkkant van het gebouw komen terrassen, loggia’s of balkons, aan de achterkant parkeerplaatsen en op het dak zonnepanelen. In totaal zijn vier verdiepingen geschikt voor bewoning. In het voormalig boekendepot is plaats voor bergingen en werkplaatsen. 

gemeenschappelijke voorzieningen

Potentiële bewoners van diverse generaties kunnen op korte termijn nog zelf kiezen hoe groot hun woning wordt en meebeslissen over gemeenschappelijke voorzieningen, die uitnodigen tot onderlinge contacten. 

De appartementen zullen waarschijnlijk eind 2016 worden opgeleverd. Op diverse plaatsen in de stad worden flyers verspreid over dit project.

Meer informatie ...