Aquaradius
Gepubliceerd: 20-11-2019

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere Wijk-te-Kijk tentoonstelling: Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren. Afgelopen zondag werd de expositie geopend door Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland.

Seniorenhuisvesting toen en nu

De expositie is ingericht in vier zalen. Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren '60 reizen we naar heden en toekomst. Ouderen blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen. Woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. Krasse Knarren verenigen zich om eigentijdse hofjes te laten bouwen. Drie generaties onder een kap kan ook, of een Kangoeroewoning voor oma in de tuin.

Ook in traditionele woningen mogelijk

Maar ook in een traditionele woning zijn allerlei mogelijkheden om gelukkig oud te kunnen worden. De studie Stadsveteranen laat behoeften van ouderen zien. Bouw een lift aan lage flatgebouwen, maak een brede, bloemrijke 'ontmoetingsgalerij', zorg dat er voldoende bankjes in de wijk staan en dat de stoep begaanbaar is voor een rollator. Ook aan slimme technologie wordt aandacht besteed zoals aan zorgrobot Tessa die helpt om mensen de routine van de dag niet te vergeten, herinnert aan afspraken en bezoek aankondigt.

Aquaradius Hoofddorp

De bezoekers kunnen thuis op hun gemak de Vitaal Wonenkrant lezen. Daarin ook aandacht voor het 'hofje van de toekomst', woongemeenschap Aquaradius in Hoofddorp. Volgens architect Alfonso Wolbert uniek in de wereld vanwege duurzaamheid en collectief particulier opdrachtgeverschap. Wolbert: "Het is met dezelfde intentie opgezet als de hofjes van vroeger, die waren gericht op samenzijn en samenwerken. De nieuwe lichting actieve ouderen vraagt om andere woonvormen dan die nu worden aangeboden".

Vernieuwend hofjesconcept

Een vernieuwend hofjesconcept biedt ook architect Peter van Assche. Hij ontwierp een 'hofwijkje' van negentig woningen met 'op straat' een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Hij opteert voor een wooncoöperatie, waarin je als bewoner aandeelhouder bent en niet eigenaar van je 'eigen' huis.

De expo is nog tot en met 15 maart 2020 te bezichtigen. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag, van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro, met een museumjaarkaart is de entree gratis.

Bron: Willem Brand, Haarlems Dagblad