Thumbnail
Gepubliceerd: 02-02-2004 Laatste update: 10-12-2018

Nederlanders wonen het liefst in een modern huis. Zo is gebleken uit de honderden reacties na het artikel in de Telegraaf over moderne of traditionele rijtjeshuizen. Uit de enquête die op de website van de Woonkrant werd gehouden bleek dat het meest opvallende huis ook het meest populair was.

moderne architectuur gewenst

Veel mensen spraken in de enquête hun onvrede uit over het Nederlandse straatbeeld, waarin huizen zouden staan die 'te veel op elkaar lijken' met een uitstraling van een 'schoenendoos', 'woonkazerne' of 'blokkendoos'. Moderne architectuur is daarom zeer gewenst om de woonomgeving zoals gezegd 'aantrekkelijker', 'spannender' en 'kleuriger' te maken en de saaiheid te doorbreken. Het was dan ook een knalgeel huis met een enorme ronde toren die als absolute favoriet uit de bus kwam. Dit in tegenstelling tot de mening van Neerlands grootste projectontwikkelaar Bouwfonds. Volgens het bedrijf houden Nederlanders helemaal niet van moderne architectuur omdat dit onpraktisch, duur en te opvallend zou zijn. De keuze voor een Bouwfondshuis heeft veelal als reden dat ze waarschijnlijk ruim en inderdaad praktisch van binnen zouden zijn. Maar dat de buitenkant altijd zo saai gepresenteerd wordt is veel mensen toch een doorn in het oog, zo blijkt uit de enquête. De mening van het Nederlands Architectuur instituut om meer moderne vormgeving te realiseren, viel dan ook in goede aarde bij veel bewoners van nieuwbouwwijken.

traditionele huizen zijn zo uitgekauwd

Een echte liefhebber van moderne architectuur is Hans Teijgeler uit Almere. Hij woont om de hoek bij de gele torenhuizen. "Ze zijn inderdaad erg mooi, maar volgens mij niet erg praktisch van binnen, dus wat dat betreft is het niet zo'n ideaal huis." Sinds 2001 woont hij zelf in een modern huis met veel ramen, wat in feite uit drie delen bestaat. "Ik vind het belangrijk dat mijn huis er van buiten mooi uitziet. Niet vanwege de statusgevel hoor, maar het geeft me gewoon een kick om voor mijn woning te staan en te denken: 'Wauw'", aldus een trotse Hans. "Het is ons tweede moderne huis en mijn vrouw en ik zouden niets liever willen al begrijp ik best waarom sommige mensen voor traditionele bouw kiezen", voegt hij toe. "Dergelijke huizen zijn meestal zo uitgekauwd dat alles klopt. Wij hebben bijvoorbeeld geen zolder waardoor ik allemaal stellingen in de garage heb moeten maken om opbergruimte te creëren. Dat zou bij een traditioneel rijtjeshuis minder snel voorkomen. Maar ach, als dat het enige is kies ik toch echt voor architectuur."