Thumbnail
Gepubliceerd: 02-05-2006 Laatste update: 15-11-2018

Deze week maar liefst twee weblogs over de bouwavonturen van Robert en Rogier. In dit eerste artikel geven ze advies in welke auto je bij de aannemer moet komen en komen ze erachter dat het leggen van duurdere tegels ook meer kost. De tijdsdruk begint te komen wanneer ze over alles moeten nadenken.

Tjonge, wat vliegt de tijd. Het is ongelofelijk druk voor ons geweest de afgelopen maanden. Omdat we meer inzicht wilden krijgen in de totale kosten voor de woning zijn we op offertepad gegaan.

Stelposten

We wilden toch een aantal stelposten duidelijk hebben. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van bijkomende kosten, vooral berekend door de aannemer. En van stelposten die de lading niet dekken. Zo ook bij ons. Laat ik allereerst zeggen dat onze aannemer heel open en transparant naar ons communiceert. Zo hebben we zelfs inzicht in zijn winstmarges. Bij veel aannemers is dit een geblindeerd raam.

Wat voor stelposten hebben we dan? In een eerder stukje schreven we al over bijkomende kosten. Dit zijn veelal posten die gewoon noodzakelijk zijn om gewoon het huis neer te laten zetten. In onze race voor offertes zijn we op zoek naar zogenaamde luxe items. Hoe luxe ‘luxe’ is, is een heel ander verhaal.

Als je komt in een ‘grote’ auto, met mooie tekeningen en groot enthousiasme, reken er dan op dat je ingeschat wordt op een rijke koper. Met andere woorden: men zal in de offerte rekening houden met het type woning en de schatting van jou als klant. Dit komt er bruut gezegd op neer dat je per onderdeel veel geld extra kwijt bent. Hoewel je misschien best wat meer dan gemiddeld te besteden hebt, eens is de bodem van de schatkist in zicht.

Vloertegels, wandtegels

De vloer- en wandtegels voor de badkamers, toiletten en de begane grondvloer hebben we al een paar maanden geleden uitgezocht. Het duurde vrij lang voor we een definitieve prijs hiervoor kregen, omdat ook de legprijs van de tegelzetter in de offerte verwerkt moest worden. Tegels zijn duur en reken voor het leggen ongeveer dezelfde vierkante-meter-prijs als de tegels. Het leggen van een duurdere tegel kost blijkbaar meer dan die van een goedkope tegel. Deze offerte viel ons flink tegen, in onze budgetten waren we uitgegaan van een lager bedrag.

Aansluitingen elektra

De electra-aansluitingen zijn meestal gebaseerd op de standaard –minimale- uitvoering. Dit is de NEN1010, waarin aangegeven wordt wat er in elke kamer moet zitten. Aangezien je aan stopcontacten en lichtpuntjes nooit genoeg hebt, hebben we flink zitten uitbreiden op de standaard. Dit resulteerde in een offerte van duizenden euro’s meer dan verwacht. En op zich vallen alle meerprijzen wel mee in de offerte, bij elkaar opgeteld is het een kapitaal. Zelfs het verplaatsen van een wandcontactdoos van de standaard hoogte (105cm) naar 30cm kost zo’n 30 euro.

Trappen, open haard, binnendeuren

Trappen, open haard, deurkrukken, binnendeuren… overal moet je over nadenken en bij alles blijkt onze smaak duurder dan onze portemonnee toelaat. De tien procent extra die je kwijt bent aan allerlei stelposten en bijkomende kosten, blijkt erg goed te kloppen. Maar, het wordt wel erg mooi!