verduurzamen huis
Gepubliceerd: 22-01-2019 Laatste update: 29-01-2019

Via het revolverende Energiebespaarfonds (inmiddels met een totaal vermogen van 600 miljoen euro) kunnen VvE’s een lening voor 30 jaar afsluiten om hun bezit te verduurzamen. Ook particulieren die hun nog niet opgeleverde nieuwbouwwoning met gasaansluiting alsnog aardgasvrij willen laten opleveren kunnen een leningaanvraag bij dit fonds indienen. Hiervoor is op 21 januari 2019 de basis gelegd door minister Ollongren. 

verenigingen van eigenaars

Tot voorkort konden VVE's alleen een lening afsluiten met een looptijd van 10 of 15 jaar. De aflossing kan nu worden gespreid over een langere periode. Dat leidt tot een daling van de maandlasten, waardoor VVEs grotere investeringen kunnen doen. 

toename interesse in verduurzaming

Particulieren en Verenigingen van Eigenaars zijn in toenemende mate geïnteresseerd in het verduurzamen van hun woningen. Het Energiebespaarfonds (NEF) heeft de afgelopen vijf jaar  voor 247 miljoen euro aan leningen verstrekt en er zijn voor een bedrag van 100 miljoen euro aanvragen in behandeling momenteel. 

verduurzaming woningen flinke operatie

Het is belangrijk dat de mogelijkheden voor VVE's zijn verruimd, want ongeveer 20% van alle woningen wordt door VVE's beheerd. Onder eigenaren van de overige particuliere woningen nam de populariteit van het fonds de afgelopen jaren al spontaan toe.