Schoonschip Amsterdam
Gepubliceerd: 02-07-2019

Op 10 juli 2019 vertellen de initiatiefnemers van het project Schoonschip in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam hoe hun bijzondere project tot stand kwam. Heb je belangstelling? Meld je dan voor deze bijeenkomst aan. 

46 energieproducerende drijvende woningen op 30 waterkavels

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat er 14 woningen arriveerden in het Johan van Hasseltkanaal. Nu is ons buurtje met 26 drijvende woningen bijna compleet: het wachten is nog op de laatste 4. De meeste huizen zijn inmiddels bewoond en zeker met mooi weer is het hier superfijn wonen. We hebben heel veel belangstelling van media en van andere initiatieven en natuurlijk voorbijgangers, en na de zomer willen we starten met het aanbieden van rondleidingen. 

maakproces

Maar er is natuurlijk inmiddels heel veel te vertellen over het hele maakproces. Daarom zijn we blij dat we woensdag 10 juli in Pakhuis de Zwijger mogen komen vertellen over the making of Schoonschip.

ontstaansgeschiedenis Schoonschip

Bewoners Marjan de Blok en Marjolein Smeele en Pauline Westendorp van Amsterdam02025, blikken terug op de ontstaansgeschiedenis van de wijk waar straks ruim honderd mensen wonen. Wat bij Schoonschip direct in het oog springt, is de vorm: dertig woonarken die via een steiger deels met elkaar verbonden zijn. Sascha Glasl van het architectenbureau Space and Matter en medebewoner, geeft een inkijk in de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan.

Smart grid en andere duurzame innovaties

Duurzaamheid is misschien wel het belangrijkste aspect van Schoonschip. Diverse duurzame innovaties hebben in de wijk ruim baan gekregen. Op deze avond brengen we een van die innovaties voor het voetlicht: het smart grid. Dankzij dit grid kunnen huizen onderling energie uitwisselen. Philip Gladek, mede-oprichter van Spectral, licht toe hoe dit ingenieuze systeem werkt.

nieuw platform

Een van de doelen van de bewoners van Schoonschip is het inspireren van andere dromers. We hebben daarom, met steun van Stichting DOEN, een platform gemaakt waarop we onze opgedane kennis delen. Aan het slot van deze avond lanceren we het platform en praten we verder over de geleerde lessen.

Meer weten of reserveren?

Woensdag 10 juli, 20:00 uur, Grote zaal Pakhuis de Zwijger