contract aannemer
Gepubliceerd: 13-01-2020

In het afgelopen jaar is het aantal geschillen van particulieren die hun woning verbouwen met aannemers met 18% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van DAS. 

Meer verbouwingen

De forse toename heeft onder andere te maken met het toegenomen aantal verbouwingen. Veel particulieren kiezen er in de krapte op de woningmarkt voor hun huidige woning te verbouwen in plaats van een nieuwe woning te kopen. 

Meer aannemers

Een andere oorzaak voor de toename is het toegenomen aantal aannemers. In het afgelopen jaar zijn er veel zzp-ers als klusser op de markt gekomen. De zzp-ers zijn helaas niet altijd even vakbekwaam of zakelijk ingesteld. 

Schriftelijke afspraken

Als je je woning gaat verbouwen, is het dus belangrijk van te voren goed uit te zoeken met wie je zaken doet en goed te bespreken wat je je aannemer of klusbedrijf tegen welke kosten en binnen welke planning wilt laten uitvoeren. En bovenal is het belangrijk de gemaakte afspraken goed vast te leggen in een overeenkomst. Want als je een geschil krijgt sta je zonder contract vaak met lege handen.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Voor veel particulieren is het lastig te overzien hoe ze hun verbouwing tot een succes kunnen maken. Want hoe weet je nou of een klusser of aannemer vakbekwaam en betrouwbaar is? En welke afspraken moet je precies allemaal vastleggen? Als je je als zelfbouwer eenmaal realiseert dat je verbouwing hiermee valt of staat, is het vaak nog een hele zoektocht om alles goed te regelen.  

VLOK

Als je op zoek bent naar een aannemer of klussenbedrijf voor je verbouwing, kijk dan eens op de website van De VLOK. De VLOK  is een brancheorganisatie voor vakmensen, waar ruim 1.000 klussenbedrijven bij zijn aangesloten. De leden van de VLOK maken gebruik van model-contracten die zijn goedgekeurd door de vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. De belangen van de opdrachtgever en opdrachtnemer zijn op een evenwichtige manier verwoord. Er is ook een goede geschillenregeling als er onverhoopt toch een probleem mocht ontstaan.   

Deel je ervaringen!

Welke positieve of negatieve ervaringen heb jij opgedaan tijdens je verbouwing? Wat zijn de do's en don'ts? Reageer op dit artikel om ze met andere zelfbouwers te delen.